Idą jeszcze reklamy, to pozwolę sobie szepnąć słówka Waszej Wysokości, że mam jeden ulubiony serial i dwa filmy o wojnie secesyjnej. Polecam zwłaszcza......o seans się zaczyna.
gasną światła
Idą jeszcze reklamy, to pozwolę sobie szepnąć słówka Waszej Wysokości, że mam jeden ulubiony serial i dwa filmy o wojnie secesyjnej. Polecam zwłaszcza......o seans się zaczyna.
gasną światła
emeryt
Andrew von Habsburg pisze: ↑4 lata temuNa znak protestu jak USA obchodzi się z pamięcią po poległych żołnierzach Konfederacji
To znaczy? Chyba nie jestem na bieżąco.
Wasza Cesarsko-Krolewska Mość
Na rządzenie czarnych mieszkańców niektóre samorządy likwidują pomniki żołnierzy CSA i ich dowódców.
Tam gdzie samorządy się nie zgadzają dochodzi do obalania pomników bez zgody. Nikt się nie przejmuje że łamie prawo.
Teraz uczą, że wojna secesyjna była tylko związana z uwalnieniem Murzynów.
Całe południe jest be.
Jeżeli Cesarz uważa, że politycznie lepiej się nie wypowiadać, zamilkne.
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
JW Regentowi zapewne chodzi o dewastację pomników, fala ta przewala się przez USA, oberwało się nawet pomnikowi ku pamięci T. Kościuszki, a to przecież nie ta wojna.
emeryt
No cóż, pomniki mają to do siebie, że kiedy czasy się zmieniają, to zdarza im się upaść... Taka ciekawostka, mojemu nieodległemu krewnemu przydarzyło się osobiście urywać głowę pomnikowi Dzierzyńskiego w Warszawie...
Andrzeju, jeżeli ten czy inny temat budzi Twoje gorące uczucia, to ja nie będę Cię przecież cenzurować, niezależnie od tego czy akurat mam zbieżny pogląd czy nie; w każdym razie tak długo, jak długo nie będzie się to wiązać z traktowaniem w niegodny sposób innych osób w naszej społeczności.
Franz Leopold I pisze: ↑4 lata temuTaka ciekawostka, mojemu nieodległemu krewnemu przydarzyło się osobiście urywać głowę pomnikowi Dzierzyńskiego w Warszawie...
Ciekawe.
Takie zdarzenie, dzisiaj, to już historia.
emeryt
Hmm, tu w zasadzie można by podjąć dyskusję ontologiczną i spróbować się zastanowić co właściwie stanowi historię, ale nie spodziewam się aby ktoś z Was miał ochotę na tak karkołomne ćwiczenie
Przyznam się szczerze, ja w ogóle uważam pomniki, a zwłaszcza imienne monumenty konkretnych osób za jedną z najdaremniejszych form upamiętniania.
ja rzucam ręcznik na matę
Franz Leopold I pisze: ↑4 lata temuPrzyznam się szczerze, ja w ogóle uważam pomniki, a zwłaszcza imienne monumenty konkretnych osób za jedną z najdaremniejszych form upamiętniania.
No a gdzie gołębie, za przeproszeniem by ......
Ja mam takie wrażenie, że gdyby nie pomniki, to ludzie by nie wiedzieli, że np. taki śp. gen. Kościuszko żył, walczył o niepodległe Stany, fortyfikując West Point.
emeryt
Wasza Cesarsko-Krolewska Mość
Czasy się zmieniają, pomniki też.
Jak wszyscy wiemy w XIX wieku polegli żołnierze chowani byli na polu bitwy. Nikt nie przewidział zwłok do domu, chyba że generała i też rzadko.
Ludzie w miejscowościach stawiali pomniki poległych żołnierzom, którzy byli członkami rodziny znajomymi.
A teraz spróbuję się te pomniki likwidacji, choć rodziny nadal sądu działaj w organizacjach synowi cór Konfederacji
Proponuję Dixie Land, nieoficjalny hymn Konfederacji