Ludwik Tomović pisze: ↑2 lata temuNatomiast kojarzy mi się, że była gdzieś grafika z tabelką z powierzchnią poszczególnych regionów Trizondalu.
W sumie ciekawa sytuacja… brak skalowanych map, ale jest wyliczona powierzchnia? Albo skalowane mapy “zaginęły w akcji”, albo po prostu liczono wg skali map KIK - to drugie uznaję za bardzo prawdopodobne, a nawet najbardziej prawdopodobne. Może zresztą liczono tak jak w Edelweiss czyli zakładając, że odrealowy lształt MAW ma również odrealowe wymiary.
Jeżeli mam rację to jak nap[isałem - problemu w zasadzie nie ma, bo różnica wyniesie maksymalnie do 10 procent. Jest to taka wartość, którą spokojnie można uznać za niedokładności map oraz uproszczeń wynikających z tworzenia całościowej mapy Mikroświata, bo na przestrzenii dziejów te mapy zbiorcze to w sumie często są “kopie z kopii” i za każym razem nieco spadała jakość i dokładność. W miejscach gdzie działałem starałem się te wszelkie niedokładności na bieżąco poprawiać (np , na Nordacie), ale w innych miejscach przyjmowałem to co wynikało z map wcześniejszych.
Co więcej… sądzę, że raczej nikt nie wprowadzał przy tym wspomnianym liczeniu powierzchni (kształty bardzo złożone) jakiejś “wyższej matematyki”, a zapewne postępował w sposób uproszczony czyli typowe liczenie powierzchni złożonego kształtu za pomocą podziału go na proste figury geopetryczne. W tym przypadku błąd do 10 procent jest czymś normalnym, a więc taką niezgodność możemy pominąć.
Tym samym, jeżeli mamy zgodne:
- odealowy MAW,
- odrealowy Edelwiess
- zachodnie OBPP, wyliczone wg dawnych map
… to można spokojnie uznać (po ewentualnych drobnych korektach), że pozostałe obszary na kontynencie zgadzają się z tym co już się udało ustalić. Czyli w zasadzie czwarty element “układanki” mamy zgodny z trzema już ustalonymi… bo na podstawie podanych mi powierzchni w zasadzie pasuje z ewentualnym błędem mieszczącym się w zakresie tolerancji przy takiej skali.
Do ustalenia pozostaje odpowiednie umieszczenie Orientyki na mapie… czy są jakieś sugestie w tej materii? Na chwile obecną jest to umieszczone tak:
… ale oczywiście pewne przesunięcie w każdym kierunku jest możliwe, a więc czekam na Wasze sugestie w tej materii.