Skala mapy Mikroświata - prośba o opinię.

Ronon Dex
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Ronon Dex »

Franz Joseph von Habsburg pisze: 2 lata temu

Jeżeli Ostia jest ostatnim kontynentem i mapa wygląda tak, jak był Pan łaskaw zamieścić, to nie widzę powodu, by sztucznie powiększać sobie piksele :-). To jest oczywiście tylko moje zdanie, a nie jestem tu decyzyjny.

Generalnie to historycznie wygląda tak, że najpierw w były mapy Pel Nandera, który robił to w czasach gdy skalowane mapy narodowe były w zasadzie czymś mało spotykanym. Tym samym Pel Nander odwzorowywał wkształty kontynentów i samodzielnych wysp, ale nie bardzo mógł robic je w odpowiednich proporcjach. Ale całą mapę odnosił do sensownego rozmiaru globu… czyli czegoś o obwodzie ok. 40 tys. km. jest to logiczne bo nasza fizyka jest jednak odrealowa…

Gdy zacząłem zabawę w mikroncje (w 2014), co miało miejsce w Bialenii, to przed rozpoczęciem tworzenia map zrobiliśmy z Pel Nanderem wyliczenie wielkości w porównaniu do wielkosci globu. Wyszło co wyszło… w zasadzie wyśmiewana i lekcewazona wtedy Nordata (jako siedlisko “yoyonacji”) przyjęła jednolitą kwestię wielkości na mapach i jest spójna aż do dzisiaj. W zasadzie jedyny kontynent gdzie nie było problemu z obecnym ustaleniem wielkości, bo wszystko jest spójne i wyloczone od dawna.

Potem nadszedł KIK… wbrew temu co zgłaszały różne mikronacje przyjęto wielkosci takie jakie Dreamland, Sarmacja i ska uznały za stosowne… dla siebie. Wszelkie uwagi o niezgodności z ustaleniami narodowymi i kontynentalnymi uznano zbyto głupim tłumaczeniem, że “każdy ma swoje kilometry”. Trwało to ajkiś czas… jedni te rozmiary uznawali, a inni nie. W zasadzie podobnie jak na dawnych mapach Pel Nandera za ustalone można było uznać tylko kształty. Wymiary nijak się nie zgadzały… do tego stopnia, że KIK-owy glob wyszedł wielkosci Merkurego.

Jednak czasy się zmieniają… dawne i lekceważone państwa miewają obecnie większe znaczenia w Mikroświecie niż te “stare”, które nimi pogardzały. Przez lata wiele krajów opracowywało własne mapy, które juz nie były prostym schematem bez skali, ale były coraz bardziej rozbudowane, coraz lepsze graficznie (zapewne wynik tego, że sensowne programy graficzne oraz umiejętnosci korzystania z nich stało się bardziej powszechne) i coraz dokładniejsze. Zaczęto więc liczyć… jakie są wielkości, odległości i jakie to ma znaczenie dla danego państwa.

Doszliśmy do sytuacji, że te przestarzałe mapy ogólne przestały się kompletnie zgadzać z tym co ustaliły państwa i kontynenty… Uznałem, że wspólnie trzeba z tym zrobić porządek. Nieśmiało zacząłem to w 2019, ale jeszcze nie bardzo była wola do ujenolicenia tego… stąd moje ówczesne mapy nie uwzględniały prawidłowych wielkości…. w zasadzie były prawidłowe tylko dla niektórych ziem (reszta tylko kształtem się zgadzała).

Dzisiaj już większego problemu nie ma… większość krajów ma od dawna mapy z podziałką liniową, inne mają mapy bez takowego określenia wielkości, ale odnoszą się do realowych rozmiarów realnych państw, które przybrały formę czegoś w rodzaju “alternatywnej rzeczywistości”. Tak czy inaczej da się to już określić… co ma jakie rozmiary itd.

Wystarczy więc nanaieść to odpowiednio na zbiorczą mapę, tak by była zgodna z ustaleniami narodowymi i kontynentalnymi. Nic nie stoi na przeszkodzie by to się wszytsko zgadzało. Po otrzymaniu i przeanalizowaniu wielu narodowych map, okazało się to w sumie dość proste. Na kontynetach jakoś zachowywano spójność wymiarową (niezgodności są w sumie pomijalne). Należy po prostu dopasować wielkości kontynentów i wszytsko będzie zgodne z ustaleniami narodowymi. Mikroświat jako całość, będzie w sumie taki sam jak jego fragmenty narodowe. I chyba o to w mapach chodzi… by były ze sobą zgodne, przynajmniej wymiarowo. Może kiedyś uda się stworzyć jednolitą mapę fizyczną całości… to kolejny etap. Ale to pieśń przyszłości… na razie zmagamy się z dopasowaniem wymiarów.

Na Orientyce i Vaarlandzie są państwa, które swoje granice i kształty mają odrealowe. Przy czym Vaarland to definitywnie potwierdził, a co do Orientyki się domyślam… bo sądzę, że MAW powstał na bazie realowych A-W, Edelweiss wyraźnie odniósł się do realowego województwa opolskiego, a OBPP na zachodzie miało mapę, która się z tym wymiarowo zgadza.

Dlatego właśnie czekam na decyzję MAW, jako największego państwa na kontynencie… jeżeli potwierdzi, że jego wymiary są odrealowe to w zasadzie problem z wymiarami można będzie uznać za zakończony. Co więcej, przy obecnym wykonaniu mapy żadne państwo niczego nie traci, bo ma tyle “pikseli” ile samo sobie ustaliło. To, że w ogólnym wizerunku coś będzie mniejsze? To tylko można uznać za dawny błąd przy robieniu map, bez odpowiednich informacji wymiarowych (bo ich faktycznie nie było). Teraz gdy już od pewnego czasu są - wszystko się może wreszcie ze sobą zgadzać… To czemu tego nie uczynić?

Ot i cała historia…

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

Ja osobiście nie mam żadnej “twardej” preferencji w tym zakresie, ale chciałbym poznać opinię pozostałych państw kontynentu :)
@Ludwik Tomović , @Heinz-Werner Grüner , czy u Was ta dyskusja już miała miejsce?
Jeżeli nasi sąsiedzi zadecydują “powiększyć” Ostię, zawsze możemy mieć swoje “wewnętrzne” kilometry, tak jak mamy własną rachubę lat ;)

Obrazek

JoachimCargalho
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: JoachimCargalho »

Franz Leopold I pisze: 2 lata temu

Ja osobiście nie mam żadnej “twardej” preferencji w tym zakresie, ale chciałbym poznać opinię pozostałych państw kontynentu :)
@Ludwik Tomović , @Heinz-Werner Grüner , czy u Was ta dyskusja już miała miejsce?

WKCM,
w Edelweiss taka dyskusja rozpoczęła się już w październiku i została zainicjowana przez samego Oberhaupta. Choć praca nad mapą już trwały, to ten temat jest dodatkowym czynnikiem prowadzącym do konkretyzowania działań zmierzających do utworzenia spójnej mapy. Ponieważ Oberhaupt Heinz-Werner Gruner przebywa aktualnie w edelweisskich górach i jest chwilowo nieosiągalny, mogę z czystym sercem zasugerować, by w tej dyskusji, Edelweiss reprezentował na ten moment Herr @Ronon Dex, który - po pierwsze na pewno przedyskutował tę sprawę z Oberhauptem wzdłuż i wszerz; po drugie jest najbardziej kompetentnym obywatelem Kotliny w zakresie mikronacyjnej kartografii.

Ronon Dex
Reakcje:

… @Heinz-Werner Grüner , czy u Was ta dyskusja już miała miejsce?

Pozwolę sobie odpowiedzieć za Heinza, bo jest on obecnie w Mikroświecie nieobecnmy i pewnie jeszcze kilka dni tak będzie.

Otóż akurat Heinz był w sumie prowodyrem ponowniego przyjrzenia się mapom Mikroświata. Kwestia wynikłą z pewnej naszej dyskusji dotyczącej właśnie Edelweiss… otóż moje “kilometry” nie zgtadzały się z jego “kilometrami”. Okazała się, że tworząc Edelweiss przyjęto realowy kształt województwa opolskiego, a wielkość terenu odniesiono własnie do MAW przyjmując, że Wasze mapy, choć nie były skalowane to powielają realową wielkość Austro-Węgier (bo kształt taki jest). W toku dociekań, Heinż znalazł i przekazał mi mapy terenów, które obecnie są OBPP - okazało się, że dokładnie się zgadzają wymiarowo z MAW jeżeli MAW ma wymiary realowe.

Jeżeli przyjmiemy, że faktycznie MAW ma wymiary relowych A-W, zamysłem Heinza było stworzenie Edelweiss w realowych wymiarach województwa opolskiego (a było i jest), a do tego teren OBPP na zachodzie kontynetu też ma takie wymiary (bo na starych mapach ma), to mamy już trzy elementy układanki, które świetnie do siebie pasują.

Faktycznie czekam jeszcze na obiecane (na forum Leocji, gdzie toczy się większość dyskusji) mapy od Ludwika Tomovićia… chyba się muszę przypomnieć.

Jeżeli nasi sąsiedzi zadecydują “powiększyć” Ostię, zawsze możemy mieć swoje “wewnętrzne” kilometry, tak jak mamy własną rachubę lat ;)

Ale właśnie w tej próbie zrobienia porządku z mapą Mikroświata - ideą jest by nie trzeba było się uciekać do jakieś “swoich kilometrów”, to był zabioeg nieszczęsnego KIK, który włąśnie sporo nagmatwał. Jak dotychczas to okazało się, że bez problemu można dopasować te wielkosci tak by kwestie wielkości i odległości były identyczne i nie powodowały całkowicie niepotrzebnych problemów. Wystarczy tylko dopasować wielkości kontynentów wg miar lokalnych, nieco je poprzesuwać i wszystko ze sobą się będzie zgadzać… chyba pierwszy raz w Mikroświecie, bo zawsze był z tym problem.

Akurat obecnie jest klimat do wspólnych uzgodnień… wcześniej zawsze był to problem, bo było zbyt dużo antagonizmów między poszczególnymi krajami, niektóre kmóre dzisiaj już straciły na znaczeniu uważały się za “wszystkowiedzące” i traktowały inne, młodsze kraj e z góry, a więc jakiekolwiek próby zugodnień kończyły się tekstami typu “co Nas obchodzi, co Wy tam uważacie za słuszne”. Dzisiaj Mikroświat uległ przemianom, współpraca międzynarodowa stała się doceniana, a wiele inicjatyw wspólnych udaje się przeprowadzić, dzięki ludziom “którym się chce” oraz przez fakt, że jest nas jednak mniej, ale za to lepiej się znamy i łatwiej nam wychodzi współpraca. Mozemy zatem dogadać się również w zakresie wspólnej i spójnej mapy Mikroświata.

A co do sąsiadów to akurat wiem doskonale, że Edelweiss nie chce niczego powiększać… wprost przeciwnie wyliczony wg dawnej mapy okazał się za duży. Z Edelwiess jest tak, że jeżeli MAW uzna, że wymiary są odrealowe (czyli od realowych A-W) to zostaje jak jest. Jeżeli MAW uzna (a jest to jednak największy kraj na kontynencie), że te rozmiary mają być mniejsze to z tego co wiem Heinz skoryguje Edelweiss na mapie, tak by nie był zbyt duży.

Czyli mamy tutaj zasadnicze pytanie czy MAW ma wymiary odrealowe?

PS. Widzę, że Joachim Cargalho mnie uprzedził i napisał post w czasie gdy ja pisałem swój…

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Oryginalnie owszem, wszystkie nasze mapy i dokumenty posługują się realowymi wartościami, ale nadal chciałbym usłyszeć opinię Wschodu Orientyki 🙂

Obrazek

Ronon Dex
Reakcje:

Oryginalnie owszem, wszystkie nasze mapy i dokumenty posługują się realowymi wartościami…

Czyli ten element ukłądanki jest zgodny… to już trzy z czterech

…ale nadal chciałbym usłyszeć opinię Wschodu Orientyki 🙂

Przypomniałem się Ludwikowi na Forum Leocji (i via PW) w sprawie ichnich ich map lub innych informacji wymiarowych. Jak tylko się odezwie w tej materii to dam znać - jeśli nie zrobi tego tutaj (choć link do tej dyskusji też mu wysłałem).

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Dzięki, cieszę się że udało nam się dogadać :)

Obrazek

Ludwik Tomović
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Ludwik Tomović »

Ponieważ w końcu udało mi się wygospodarować chwilę na przebieżkę po forach :)

My w Trizondalu/Slawonii/Kafleandii wolelibyśmy pozostać przy wymiarach które mamy.
Natomiast można podyskutować jeśli to będzie jakoś sensownie uzasadnione ;)

/-/
dr net. chor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej

Obrazek

Ronon Dex
Reakcje:

Ludwik Tomović pisze: 2 lata temu

My w Trizondalu/Slawonii/Kafleandii wolelibyśmy pozostać przy wymiarach które mamy.
Natomiast można podyskutować jeśli to będzie jakoś sensownie uzasadnione ;)

Ale jakie wymiary macie? Bo tutaj jest “pies pogrzebany”… brak znanej mi mapy z Waszymi wymiarami. Czy jesteś w stanie udostępnić jakąś mapę z takowymi wymiarami? Na żadnej z map, którą zalinkowałeś w Leocji nie ma podziałki liniowej.

Na podstawie powierzchni wysp podanej przez Ciebie (via PW w Leocji) to tak na szybko widać, że wielkość mniej wiecej zgadza się z odrealowanymi wymiarami MAW i reszty kontynentu czyli tak jak to jest na obecnie przygotowywanej mapie. Zresztą jak Wam to liczył Dreamland to zapewne wg wielkości ustalonych przez KIK, a więc różnica nie będzie wieksza niż 10 procent, to idzie poprawić na mapie.

Może jakoś uda się to sensownie dopasować, jak wiesz różne kontynenty zmianały swoje kształty niejednokrotnie - moim zdaniem ważne by się zgadzały wymiary narodowe z mapą ogólną. Widzę, ze specjalnego problemu nie będzie… bo zmana wymiarów wysp o góra 10 procent nie będzie problemem.

Ludwik Tomović
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Ludwik Tomović »

Udostępniam takie mapy, do jakich mam dostęp.

Natomiast kojarzy mi się, że była gdzieś grafika z tabelką z powierzchnią poszczególnych regionów Trizondalu.
Szukam, póki co nie mogę odnaleźć, jak znajdę to podeślę.

/-/
dr net. chor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Pogawędki”