Moja jurysdykcja z momentem wyokrętowania się skończyła ale zapytam: Tatarzy grzeczni czy zdążyli już narozrabiać? ![]()
Port wojenny w Puli
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,

-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Zjedli cały zapas ośmiorniczek w lokalnych knajpach, a płacić chcieli sługami swymi. Restauratorzy nie przyjęli zapłaty, wiec jest rachunek do pokrycia na kwotę 175 koron, może Imć Pan @Konrad Radziwiłł zapłaci?
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Targersdorf Borisz pisze: ↑4 lata temuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuJa słyszałem, że tu i ówdzie “kiecki” pannom zadarto do góry…..
Żandarmeria królewska ujęła winnych tych przestępstw, okazał się, że są to włoskiego pochodzenia obcokrajowcy.
Wiedziałem, że Włosi, normalnie wiedziałem! ![]()
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Targersdorf Borisz pisze: ↑4 lata temuŻandarmeria królewska skrupulatnie bada pochodzenie przestępców ………. do dziesiątego pokolenia wstecz.
Czyli Włosi jak nic! Za każdym razem! ![]()
-
Konrad Radziwiłł
- Reakcje:
Targersdorf Borisz pisze: ↑4 lata temuZjedli cały zapas ośmiorniczek w lokalnych knajpach, a płacić chcieli sługami swymi. Restauratorzy nie przyjęli zapłaty, wiec jest rachunek do pokrycia na kwotę 175 koron, może Imć Pan @Konrad Radziwiłł zapłaci?
Tatarzy za ten wybryk zostali zdyscyplinowani, natomiast ja sam udałem się do restauracji i oddałem właścicielom rownowartość 175 koron w zlocie.
Konrad Wilhelm Konstanty Tadeusz Radziwiłł Miecznik Wileński Namiestnik Wojska Rzeczypospolitej
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
W między czasie Arcyksiążę Andrew oprowadzić gości po porcie wojennym i pokazał im cumujące okrety
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier

-
Konrad Radziwiłł
- Reakcje:
Bardzo imponujący port Wasza Arcyksiążęca Mość.
Konrad Wilhelm Konstanty Tadeusz Radziwiłł Miecznik Wileński Namiestnik Wojska Rzeczypospolitej
- Friedrich von Baden
- Reakcje:
-
Kto to?
Guten Tag!
Przybywam do Monarchii Austro-Węgierskiej z Cesarstwa Niemieckiego z zapytaniem czy Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine byłaby zainteresowana współpracą z Cesarską Marynarką Wojenną? Obecnie bowiem prowadzimy modernizację naszych okrętów aby wzmocnić naszą marynarkę wojenną. Przy tej okazji moglibyśmy wybudować także nowe okręty przeznaczone na eksport. Przedstawiliśmy propozycję Imperium Rusowskiemu które nie miała swojej marynarki i dlatego oferowaliśmy im także okręty tymczasowe jako jednostki pomostowe. Ale skoro Cesarsko Królewska Kriegsmarine już posiada okręty to tutaj taka możliwość byłaby raczej zbędna. Stąd umowa pomiędzy Niemcami a MAW mogłaby być już bez tych jednostek pomostowych.
Przedmiotem umowy byłyby następujące okręty:
- Pancerniki typu Bayern (1916)
- Krążowniki liniowe typu Mackensen (1917)
- Krążowniki lekkie typu Cöln (1916-18)
- Krążownik lekki typu Emden (1925)
- Torpedowce typu 1923 (Möwe)
- Torpedowce typu 1924 (Wolf)
- Niszczyciele typu H 145
- Okręty podwodne typu UB III
- Okręty podwodne typu UC III
Oczywiście ilość okrętów może być dowolna, tak aby sprostać zapotrzebowaniu waszej marynarki. Nie musiałaby umowa zawierać wszystkich tych okrętów a np. tylko niektóre bo np. wasza marynarka by potrzebowała tylko pancernik/i lub krążownik/i lub torpedowce lub okręty podwodne. Także jesteśmy gotowi spokojnie dopracować szczegóły.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc