[JUBILEUSZ] Ogłoszenia i harmonogram

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

An meine Völker! Népeimhez!
-----------------------------------------------
Witam serdecznie wszystkich zebranych, dziękuję za tak liczne przybycie i dużą dawkę cierpliwości ;)
Zapewne wielu z Was pomimo mojej zapowiedzi że harmonogram obchodów zostanie przedstawiony jeszcze dziś, przekonanych było, że zapomniałem, coś mi wypadło, albo z jakichś innych przyczyn nie dam rady się z tej obietnicy wywiązać -- nie byłby to wszak pierwszy raz... Za trzymanie Was w niepewności do tej stosunkowo późnej godziny serdecznie przepraszam, i już się tłumaczę:
Opóźnienie mianowicie wynikło z tego, że w ciągu ostatnich kilku dni narodził się w moim sercu pewien śmiały, wręcz bardzo śmiały pomysł, i nim podjąłem w tej sprawie ostateczną decyzję wolałem skonsultować go z kilkoma osobami, w tym JCKW @Franz Joseph von Habsburg oraz Ministrem Kultury @Erik Blume.

Otóż, drodzy moi, jak wszyscy doskonale wiecie, obchodzimy jubileusz istnienia Monarchii; jubileusz nie byle jaki, bo okrągłe **piętnaście lat**! Do tej pory trudno mi samemu przejść do porządku dziennego nad faktem, że nasze wirtualne Austro-Węgry istnieją już _ponad połowę mojego życia_. Jest to rocznica o tyle bardziej doniosła, że niewiele istnieje państw wirtualnych, które mogą poszczycić się tak dlugim stażem - Królestwo Dreamlandu, Księstwo Sarmacji, Cesarstwo Leblandii (choć pewnie niektórzy się ze mną nie zgodzą) czy Mandragorat Wandystanu - jeszcze jeden kraj przychodzi mi na myśl, ale nie chcę psuć niespodzianki ;) - to wszak organizmy mikronacyjne, które z racji swej długowieczności stanowią raczej wyjątki niż normę w Mikroświecie.

Tak więc skoro mamy tak dostojny jubileusz, uważam że swiętować go też powinniśmy **godnie** - wszak nie co dzień jakakolwiek społeczność internetowa obchodzi swe półtorej dekady.

Dlatego też, w porozumieniu z Rządem oraz Domem Panującym podjąłem decyzję iż
# obchody kryształowego jubileuszu Monarchii Austro - Węgierskiej trwać będą aż do końca bieżącego roku!

Oficjalnie zainaugurowała je wczorajsza defilada - za przygotowanie której serdeczne dzięki Hrabiemu @Henryk von Groc, zaś zakończy je w pierwszej połowie grudnia **Wystawa Światowa w Wiedniu**, której projekt przewijał się w rozmowach kuluarowych już bez mała od dwóch lat.

W międzyczasie czeka nas wszystkich wiele atrakcji, jak chociażby bal który odbędzie się w Pałacu w przyszłym tygodniu, przygotowywana przez Jego Wysokość @Andrew von Habsburg wystawa poświęcona JCKM Franciszkowi Józefowi I, oficjalne otwarcie Galerii Domu Panującego oraz Muzeum v-Monarchii, a także wiele, wiele innych inicjatyw społecznych, kulturalnych, gospodarczych oraz politycznych!

O wszystkich szczegółach informować będziemy wraz z mym Rządem i innymi podmiotami zaangażowanymi na bieżąco, zachęcam również do zgłaszania do mnie (pocztą czy na forum otwartym) wszelkich własnych pomysłów i inicjatyw!

Tymczasem, mam zaszczyt i przyjemność przedstawić pierwszą z rocznicowych Niespodzianek!

Dowiedziałem się dziś oficjalnie, iż JCKW @Franz Joseph von Habsburg oraz JKM @Patryk I mają bardzo radosny komunikat!

Ojcze?
_z tymi słowami monarcha gestem zaprosił na scenę cesarza-emeryta Franciszka Józefa II_

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

Drodzy współobywatele,

To już piętnaście lat - okazuje się, że projekt, który kiedyś dane mi było tworzyć, a dziś w nim uczestniczyć, osiągnął więcej niż połowę mojego realowego życia. W 1905 roku (czy też, jak piszą niektórzy, 2005) nie miałem bladego pojęcia o tworzeniu stron internetowych (w sumie - dziś też już nie mam), byłem ignorantem w sprawach austro-węgierskich (choć zapału miałem mnóstwo!), a moje umiejętności legislacyjne wołały o pomstę do nieba. Do tego jeszcze byłem strasznym grafomanem, archiwum Kiosku niestety pamięta te bzdury. Dziś jestem tylko grafomanem legislacyjnym, na szczęście niezbyt często mam tę możliwość.

W takich rocznicowych momentach zwykle wspominałem całe zastępy ludzi, których niestety nie ma już wśród nas. Dziś chcę się skupić na tych, którzy z nami są i chcą tworzyć Monarchię. *Himmellaudon*, jesteśmy. W czasach, kiedy Internetem rządzą gry przeglądarkowe, najwygodniejsze fora dyskusyjne są na Twarzoksiążce, a mikronacje albo są kompletnie bez wyrazu, albo polegają na obrzucaniu się łajnem, przychodzi tu regularnie grupa zapaleńców, którzy czują się nad Dunajem dobrze. Nie jesteśmy najaktywniejszą z mikronacji, nie mamy największej liczby obywateli. Ale istniejemy, bawimy się w Austro-Węgry, chce nam się tu przychodzić - do miejsca, gdzie można zrobić coś twórczego w lubianym przez nas wszystkich klimacie starej Monarchii, steampunku i ogółem *la belle epoque*.

To jest najfajniejsze uczucie, jakiego może doświadczyć - będę nieskromny - ktoś, kto ten projekt rozpoczął. Świadomość, że wystarczy stworzyć platformę, sposób, a zawsze przyjdą zainteresowani tą formą spędzania czasu ludzie, gotowi współtworzyć to dzieło. Wiele razy Monarchia upadała, zawsze się potem podnosiła - obecność wszystkich nas to chyba najlepszy prezent na jej piętnastolecie.

Obyśmy zawsze mogli powiedzieć o Austro-Węgrzech po prostu, zwyczajnie - **lubię tu przychodzić**.

P. S. Co do komunikatu - pragnę zakomunikować, że jesteśmy bardzo blisko powrotu do Wspólnoty Austro-Węgierskiej :-).

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Ojcze?
z tymi słowami monarcha gestem zaprosił na scenę cesarza-emeryta Franciszka Józefa II

oklaski

pragnę zakomunikować, że jesteśmy bardzo blisko powrotu do Wspólnoty Austro-Węgierskiej

oklaski

emeryt

Edler Miroslav Barbarez
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Nieprzeczytany post autor: Miroslav Barbarez »

Wiwat Austro-Węgry!
Wiwat Dom Panujący!
Wiwat Natania!
Wiwat JKM @Patryk I !

Мирослав Барбарез

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Czy Wasza Wysokość @Franz Joseph von Habsburg w kilku słowach, dla młodszych mieszkańców Monarchii, przybliży czym była Wspólnota?

emeryt

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Borys von Targersdorf pisze: 5 lata temu

młodszych mieszkańców Monarchii

Cóż za optymizm co do własnego wieku.

Ogólnie rzecz biorąc była to organizacja, która w końcu regulowała status austro-węgierskich terytoriów zamorskich, wówczas tylko Ziemi Franciszka Józefa, dziś byłby to także Weinland, a do tego łączyła z nami Natanię jako Dominium/Kedywat.

Udało mi się nawet wynaleźć symbolikę (wyraźne nawiązania do świata realnego, tak, wiem :-))

WAW-Flagge.png
WAW-Flagge.png (36.51 KiB) Przejrzano 8385 razy

Ewentualnie:

WAW-flaga.png
WAW-flaga.png (11.01 KiB) Przejrzano 8385 razy

W związku z tym warto także powołać Ligę Morską, także mielibyśmy już symbolikę:

at_oeslm.gif
at_oeslm.gif (5.29 KiB) Przejrzano 8385 razy

Tudzież wrócić do tradycji Austriackiego Lloyda :-).

Obrazek

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Franz Joseph von Habsburg pisze: 5 lata temu

Ja nie mówiłem o sobie :)
Pamiętam,że Janek Maikowski, który był wtedy szefem dyplomacji, prowadził rozmowy z JKW Patrykiem, a szło tam o niepodległość Natanii.

emeryt

Erik Blume
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Erik Blume »

Trzymający się jak zwykle nieco na uboczu, przy tak doniosłych okazjach, Eryk zbladł niegodnie dla swego stanowiska, słysząc, w co się właśnie wpakował. Wystawy, Niezwykle Ważna Budowa, Dwa Ważne Tajne Zlecenia...oparł się zupełnie bezwiednie o ramię zaufanego przyjaciela i wspólnika zbrodni, Herr Borysa Targersdorfa.

Franz Joseph von Habsburg pisze: 5 lata temu

Ja nie mówiłem o sobie :)

Dziękuję za pamięć.
Szepnął, oddychając ciężko. I oblicze jego powoli rozjaśnił uśmiech, pomimo dalszego bycia wyraźnie wstrząśniętym wszystkimi ważkimi informacjami. Prawie jednak, o zgrozo! zapomniałby spytać o NAJWAŻNIEJSZE

Wasza Cesarska Królewska Mość raczy jeszcze przybliżyć... To KIEDY ten Bal?

JCKW Andrew von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Andrew von Habsburg »

Proszę się nie martwić zawsze chętnie pomogę

Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier

Obrazek

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Erik Blume pisze: 5 lata temu

Wasza Cesarska Królewska Mość raczy jeszcze przybliżyć... To KIEDY ten Bal?

Bal? Przecież ja nie umiem tańczyć. Nawet po spożyciu.

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Pogawędki”