Moderacja: K.u K. Verwaltungsbureau

Sprawy Techniczne

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

> Będę chciał się odnieść jeszcze do dwóch wspomnianych przez Panów spraw, ale to odrobinę później, muszę na trochę odejść od komputera

Cóż, okazało się że była to _naprawdę spora_ odrobina. Co to ja miałem... A!

> Jak dobrze wiemy, każdy obywatel Monarchii podlega obowiązkowi służby wojskowej. A na teraz, to ja widzę w naszej k.u.k. Armee samych jenerałów. A gdzie reszta?

Herr @Wiktor Maretzky, przyznałem wszystkie stopnie wojskowe* o których otrzymałem informację ze Sztabu; poza tym przyznałem stopnie generalskie dowódcom korpusów na wniosek Generała @Henryk von Groc. Dodam, że osobiście jestem zdania, iż nominacje wojskowe (przynajmniej w korpusie podoficerów i oficerów młodszych) powinny być przyznawane przez Sztab Generalny na wniosek dowódców korpusów, zamiast każdorazowo wymagać mojego osobistego działania (już słyszę głosy mówiące że się po prostu chcę wymigać od obowiązków, ale trudno ;)), udało mi się nawet wdrożyć w systemie forum taką możliwość.
Ale tutaj dochodzimy moim zdaniem do _meritum_ sprawy - za co nadawać patenty oficerskie? Czy wręcz, w szerszym kontekście, _jak powinna wyglądać działalność wojska w mikronacjach_? Oczywiście sprawa ta byłaby dość jednoznaczna w momencie, gdybyśmy znajdowali się w stanie wojny - w końcu to, że mamy mnóstwo bardzo zdolnych dowódców potrafiących poprowadzić i opisać narracyjnie działania zbrojne zostało na tym forum udowodnione ponad wszelką wątpliwość.
Natomiast jeśli mam być całkowicie szczery, to nie mam żadnego pomysłu na to, jak miałaby przejawiać się działalność naszych zdolnych żołnierzy i marynarzy teraz kiedy, że pozwolę sobie zacytować mojego wielkiego poprzednika, _"Bella gerant alii, tu, felix Austria, nube!"_.
Być może tropem wartym zbadania jest przykład JCKW @Franz Joseph von Habsburg i jego [manewry przybrzeżne](viewtopic.php?f=99&p=3940#p3940)? Nie wiem.
Ponad wszelką wątpliwość natomiast jest to kwestia, którą powinniśmy jak najszybciej wspólnie przedyskutować i podjąć jakieś decyzje.
> Faktem jest że nie wszystkie jeszcze zostały wprowadzane do systemu, ale upraszam o cierpliwość. niebawem wszystko będzie dopracowane. Względem weteranów, którzy posiadają wieloletni staż sugerowałem by otrzymali wszyscy oni stopnie oficerskie.

Ich melde gehorsamst, że dziś w nocy skończyłem wprowadzać stopnie wojskowe Kriegsmarine (wprowadziłem drobne zmiany w stosunku do proponowanych list, ale o tym szerzej zdam raport na forum Sztabu), okazało się to być dużo trudniejszym zadaniem niż w przypadku piechoty... Teraz pozostaje mi tylko dodać do nich odpowiednie insygnia** - swoją drogą, świetna robota z zaprojektowaniem ich, Generale Groec! Sam nie zrobiłbym tego lepiej!
Dodałem też insygnia do wszystkich stopni oficerskich Armii aż do stopnia Leutnanta włącznie**.
Jeżeli chodzi o awansowanie wraz ze stażem w kraju, to tak jak rozmawialiśmy, jestem bardzo entuzjastycznie nastawiony do tego pomysłu! Natuerlich do tego stażu powinien się liczyć czas pozostawania w służbie czynnej, czyli jakiejś _rzeczywistej_ działalności wojskowej - jeśli jednak chodzi o szczegóły i to jak powinno to zostać technicznie sformułowane, to zdaję się tutaj na większe ode mnie autorytety tak w dziedzinie prawa jak i wojskowości :)
Odnośnie zaś awansu konkretnie dla Rittera @Wiktor Maretzky, to solennie obiecuję go udzielić, jak tylko Ritter zgłosi swoją chęć aby z rezerwisty stać się ponownie żołnierzem służby czynnej ;) Jeśli zaś z jakichkolwiek przyczyn nie będzie chciał tego uczynić, to oczywiście zadbam o to, żeby jako weteran otrzymał odpowiedni stopień wojskowy, ale chciałbym żeby tego typu uroczystości odbywały się raczej przy okazji świąt państwowych niż _ad hoc_.

Tymczasem niestety wzywają mnie obowiązki, więc proszę kontynuować rozmowę póki co beze mnie - i może w odrębnym wątku? zdaję się na Panów - i życzę miłego dnia!

-----
`*` - za wyjątkiem Kriegsmarine, ponieważ dopiero parę chwil temu skończyłem wprowadzać do systemu stopnie marynarki.
`**` - kwestia insygniów przypisanych czy to do stopni wojskowych czy odznaczeń jest odrobinę złożona, bo z różnych przyczyn potrzebuję ich w konkretnym formacie, dlatego niestety chwilę to zajmuje, zwłaszcza że czasem muszę się też zajmować pracą zarobkową ;)

Henrich Lehmann
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Henrich Lehmann »

Pozwolę sobie krótko coś zasugerować. Biorąc pod uwagę fakt rozbudowania naszych sił zbrojnych, a także wielu innych państw, które również mocno inwestują w siły zbrojne może powinniśmy wyjść z inicjatywą zabawy (podkreślam - zabawy) i organizacji Wielkiej Wojny, na wzór tej realnej I Wojny Światowej. Takiego przedsięwzięcia v-świat nie widział, a myślę, że byyłaby to inicjatywa która znacznie ożywi wiele państw, które zaangażują się w konflikt i na długi czas spowoduje wzrost aktywności. Co Panowie sądzą o tej propozycji?

/-/ Henrich Lehmann

Obrazek

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

A gdyby się nie udało, miałbym parę narracyjnych pomysłów na wykorzystanie naszych kolonii :-).

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

Ritter Wiktor Maretzky
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Nieprzeczytany post autor: Wiktor Maretzky »

Czy chodzi o tajemniczy Weinland na Nordacie?

Stetryczała pierdoła

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Ziemie Franciszka Józefa?

emeryt

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Genau!

Obrazek

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Bardzo proszę o utworzenie subfora Cesarskie i Królewskie Towarzystwo Geograficzne, na forum Trójjedynego Królestwa.

emeryt

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

@Franz Joseph von Habsburg, jak to w końcu jest z tymi skrótowcami, przysługują tylko państwowym instytucjom, czy mogę np. postanowić że organizacji X nadaję taki, powiedzmy, przywilej?

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

O, to by było świetnym pomysłem! :-) Tym bardziej, że C. i K. TG pełni przecież jakże istotną rolę!

Obrazek

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

To znaczy że mogę po prostu postanowić że im wolno? :P

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Kancelaria”