Nie wiem czy to dobry dział, ale jeśli jest zły to proszę przenieść mój wniosek do działu właściwego.
Proszę o rejestrację mojej partii politycznej o nazwie Austriacka Partia Chrześcijańsko-Społeczna (Christlichsoziale Partei Österreichs/CS), która będzie wzorowana na historycznej partii istniejącej w Austrii w czasach do których nawiązujemy, aby nie było kopii ze świata realnego i aby nie było nudno, będziemy reprezentować poglądy konserwatywno-liberalne.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie wniosku mego, akceptację jego i prawne potwierdzenie.
Z rewerencją,
Wniosek o rejestrację partii politycznej
- Henrich Lehmann
- Reakcje:
-
Kto to?
/-/ Henrich Lehmann
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Hm, odnoszę wrażenie, że w Austro-Węgrzech nie ma czegoś takiego, jak rejestracja partii politycznych, nasze prawodawstwo też nie reguluje partii. Jeżeli życzy Pan sobie takową założyć, to w myśl zasady, że co nie jest zabronione, jest dozwolone, po prostu wystarczy ją założyć, np. pisząc na forum .
- Henrich Lehmann
- Reakcje:
-
Kto to?
Franz Joseph von Habsburg pisze: ↑5 lata temuHm, odnoszę wrażenie, że w Austro-Węgrzech nie ma czegoś takiego, jak rejestracja partii politycznych, nasze prawodawstwo też nie reguluje partii. Jeżeli życzy Pan sobie takową założyć, to w myśl zasady, że co nie jest zabronione, jest dozwolone, po prostu wystarczy ją założyć, np. pisząc na forum
.
Zatem to czynię. Przyznać muszę o poszukiwaniu w Ugodzie informacji o partiach/stronnictwach politycznych. Tam nic takiego nie znalazłem. Z kolei liczyłem, że gdzieś jest uchwała regulująca tą kwestię.
/-/ Henrich Lehmann
- JCKW Maksymilian Rudolf Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Czy partia będzie kontynuować w jakiś sposób linię wielkiego męża stanu i przyjaciela mniejszości Karla Luegera? Nazwa zobowiązuje!
- Henrich Lehmann
- Reakcje:
-
Kto to?
Maksymilian Rudolf Habsburg pisze: ↑5 lata temuCzy partia będzie kontynuować w jakiś sposób linię wielkiego męża stanu i przyjaciela mniejszości Karla Luegera? Nazwa zobowiązuje!
Połowicznie tak. Połowicznie będziemy liberałami.
/-/ Henrich Lehmann
- JCKW Maksymilian Rudolf Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Rozkosznie potworne.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Skoro zaczynają się odwołania do takich postaci, to ja chyba się zastanowię nad reaktywacją SDAPÖ. Nie żebym nawiązywał do Victora Adlera czy też jego syna, tak po prostu sobie myślę .
W każdym razie - liczę na jakąś kampanię, myślę że niebawem powrócimy do normalnie obradującego Reichsratu.
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
A może pobożnymi socjalistami ?
Franz Joseph von Habsburg pisze: ↑5 lata temu... nad reaktywacją SDAPÖ. Nie żebym nawiązywał do Victora Adlera czy też jego syna, tak po prostu sobie myślę
.
O zgrozo
Franz Joseph von Habsburg pisze: ↑5 lata temuW każdym razie - liczę na jakąś kampanię, myślę że niebawem powrócimy do normalnie obradującego Reichsratu.
Dobrze by było.
emeryt
- Edler Miroslav Barbarez
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Borys von Targersdorf pisze: ↑5 lata temuFranz Joseph von Habsburg pisze: ↑5 lata temuW każdym razie - liczę na jakąś kampanię, myślę że niebawem powrócimy do normalnie obradującego Reichsratu.
Dobrze by było.
W tym miejscu mogę nadmienić, że także mi coś-niecoś chodzi po głowie. Szczegóły wkrótce.
Мирослав Барбарез
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Borys von Targersdorf pisze: ↑5 lata temuFranz Joseph von Habsburg pisze: ↑5 lata temu... nad reaktywacją SDAPÖ. Nie żebym nawiązywał do Victora Adlera czy też jego syna, tak po prostu sobie myślę
.
O zgrozo
Jak mawiał kiedyś współpracujący uczciwie (do czasu, niestety) z HK-Stelle brygadier dowodzący I Brygadą Legionów Polskich (wojsk co prawda nie pierwszej jakości, bo też mocno amatorskich), "Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie sk..."
Ja się wciąż czuję młody!