Ambasada Ksiestwa Sarmacji

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

Heinz-Werner Grüner pisze: 1 rok temu

W każdym razie, wykorzystując moment, czy to powrót na dłużej czy tylko chwilowe zerknięcie na wydarzenia? Wiem, że real nie ułatwiał, ale nie można tak żyć bez v-życia.

Nie wiem, staram się nic nie zakładać w tej chwili. Może bym i wrócił, ale nie jestem pewien czy jest taka potrzeba :)

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Heinz-Werner Grüner »

Franz Leopold I pisze: 1 rok temu

W każdym razie, wykorzystując moment, czy to powrót na dłużej czy tylko chwilowe zerknięcie na wydarzenia? Wiem, że real nie ułatwiał, ale nie można tak żyć bez v-życia.

Nie wiem, staram się nic nie zakładać w tej chwili. Może bym i wrócił, ale nie jestem pewien czy jest taka potrzeba :)

Potrzeba jest zawsze! MAW lekko się zakwasiło, jak zsiadłe mleko. Potrzeba silnej ręki. :)

(-) Freiherr Heinz-Werner Grüner

Obrazek

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Potrzeba silnej ręki.

Nie jestem przekonany czy to akurat moja silna strona ;)

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Heinz-Werner Grüner »

Franz Leopold I pisze: 1 rok temu

Potrzeba silnej ręki.

Nie jestem przekonany czy to akurat moja silna strona ;)

Każda ręka jest potrzebna do działania. :)

(-) Freiherr Heinz-Werner Grüner

Obrazek

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Każda ręka jest potrzebna do działania.

No, na pewno każda się przydaje ;)

Obrazek

Fatima Popow-Chojnacka
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Ale aktywność w naszej ambasadzie… Fajnie! ;) Może po nowej notce będzie nadal aktywna.. :)

Jego Książęca Mość Arkadiusz Maksymilian w środowy wieczór wygłosił orędzie do narodu. Poinformował on społeczeństwo o powołaniu samego siebie na urząd kanclerza. Jako przyczynę takiego kroku monarcha podał chęć „bezpośredniego nadania pewnym działaniom i pracom właściwego tempa”. W swojej przemowie książę podał skład rządu, a także wyraził życzenie, aby marszałkiem trybunału koronnego był dalej diuk Burbon-Conti, a nowym marszałkiem sejmu został JKW Filip I Gryf. Tego samego dnia pojawiły się stosowne akty prawne.

W związku ze zmianą w rządzie, nowymi ministrami zostali JKW Fatima Popow-Chojnacka, jako minister spraw wewnętrznych i podkanclerzy; Jaśnie Oświecony Diuk Santiago Vilarte von Hippogriff — minister finansów, a Poważany Kawaler Pavel van der Gibson — minister kultury. Książę wydał także informator rządu tygodniowego, w którym powiadomił o dotychczas podjętych działaniach i zapowiedział w najbliższym czasie ogłoszenie planów i postulatów rządu.

W pierwszym weekend listopada odbyły się wybory do sejmu LXXVIII kadencji. Spośród siedmiu kandydatów wybrano pięciu, którzy zostali nowymi posłami. W sejmowych ławach zobaczymy: Santiago Vilarte von Hippogriffa, Filipa I Gryfa, Pavla van der Gibsona, Fatimę Popow-Chojnacką oraz Antoniego Kacpra Burbon-Contiego. W głosowaniu udział wzięło 24 osób z 45 upoważnionych do głosowania. Szczegółowe wyniki pod tym linkiem. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem Ośrodka Analiz Politycznych, który podsumował statystycznie wyniki głosowania. Natomiast w środę 8 listopada odbyło się pierwsze posiedzenie sejmu, podczas którego książę tradycyjnie przemówił a posłowie złożyli przysięgę. Wysoka Izbe wybierze teraz swojego marszałka.

Jedna zmiana personalna, jeszcze za starego rządu. Nowym prefektem generalnym został ponownie JKW Filip I Gryf.

Z prasy do przeczytania mamy o pierwszej kolejce w ramach nowego sezonu Mikronacyjnej Ligii Kobiet. Dla wojskowych mamy nowe “Wieści z Poligonu”. Natomiast dla miłośników przyrody zapraszamy do artykułu Chaty zielarki “Popatrz w niebo, obserwuj zwierzęta”. A także zapraszamy do przeczytania gościnnego wykładu “Iluzja rozwoju niedialektycznego” prof. Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego w Sarmackiej Akademii Nauk.

Wystartowała pierwsza edycja Pucharu Intersarmatii. To inicjatywa, która odbywać ma się podczas przerwy między sezonami Sarmackiej Lidze Piłkarskiej. Wystartować w niej mają cztery kluby spośród beniaminków Ekstraklasy i spadkowiczów z niej. Więcej informacji o idei tego pucharu znajduje się TUTAJ. Pierwszą edycję wygrała drużyna Gniewni Gniew.

Starosarmacja oraz Miasto Shimontsen ogłosiły przetarg na budowę nowej skoczni narciarskiej. Chętnych zapraszamy do wzięcia udziału w przetargu.

( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek

Fatima Popow-Chojnacka
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

JKM Arkadiusz Maksymilian wczoraj wieczorem wygłosił kolejne orędzie do Narodu. Tym razem przedstawił program nowego rządu książęcego ws. reformy prawno-ustrojowej, ale również wspomniał o nadchodzących planowanych wydarzeniach na najbliższe tygodnie. Szczegóły dostępne są w tym artykule.

Obrazek

Ignats ik Ruth
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Ignats ik Ruth »

Fatima Popow-Chojnacka pisze: 1 rok temu

JKM Arkadiusz Maksymilian (…) przedstawił program nowego rządu książęcego ws. reformy prawno-ustrojowej

Obrazek

Fatima Popow-Chojnacka
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Sejm nowej kadencji rozpoczął na dobre prace. Posłowie przyjęli akt prawny zmieniający regulamin Sejmu. Ustawa została podpisana przez monarchę.

Książę–Kanclerz Arkadiusz Maksymilian przedstawił wymagane przepisami prawa expose rządu książęcego. Sarmacki parlament wyraził wotum zaufania.

Posłowie wybrali nowego marszałka sejmu. Został nim ponownie WKW Filip I Gryf, a wicemarszałkiem Pavel van der Gibson.

W prowincjach ostatnio również toczyły się reformy prawne. W Starosarmacji przyjęto nowy Dekret Namiestnika o odznaczenia i orderach, który oficjalnie zakończył odbudowę części legislacyjnej prowincji. W Hasselandzie natomiast uchylono i przyjęto nową ustawę o wodach archipelagowych, nowelizowano ustawę o obywatelstwie KH oraz trwała debata ws. rozwoju prowincji.

SOBOS przeprowadził ankietę o korzystaniu z Programu Pracy Społecznej. Wyniki są zaskakujące i nie wykazują jednogłośnie stosunku do korzystania z PPS. Także pod artykułem wywiązała się dyskusja. Z wynikami można zapoznać się w tym artykule.

Minister Kultury rozpoczął nowy event mający opierający się na codziennej aktywności – Siatkarski Turniej Aktywności.

Tym razem w prasie: “8- lata w Sarmacji Komandora E.A.M.P da Firenza”, “Katarzynki", podsumowanie 8 i 9 kolejki MLK, czy "Ciepłobus na ulicach Grodziska.

Obrazek

Fatima Popow-Chojnacka
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Książę Arkadiusz Maksymilian zarządził wybory do sejmu LXXIX kadencji, które odbędą się w pierwszy weekend lutego, czyli 3–4 lutego br..

Sejm przyjął nowelizację ustawy o finansach publicznych ws. pobierania podatków od instytucji. Akt został też podpisany przez księcia Arkadiusza Maksymiliana.

Hasseland podniósł podatki, a także nadano nowy tytuł obywatelowi prowincji i przyjęto nowelizację ustawy o finansach publicznych, która pozwala Królestwu na emisję obligacji.

Już niebawem czeka nas coroczna gala rozdania Złotych Wędek. Ogłoszono pierwszy etap popularnego plebiscytu — do 21 stycznia, wszyscy mogą zgłaszać swoich kandydatów do nominacji. Następnie odbędzie się głosowanie. Przypominamy, że Złote Wędki są wynagrodzeniem osób, inicjatyw czy instytucji, które szczególnie nadały kształt temu, jak Sarmacja wyglądała w minionym roku.

Zapraszamy do zwiedzania Muzeum Sztuki Inteligentnej oraz wnętrz angemonckiego Ratuszu.

22 grudnia odbyła się tradycyjna Sarmacka Wiglia, gdzie odbyła się część rozrywkowa z luźnymi rozmowami. Książę nadał wsie lenne oraz noblitacje.

A w prasie wiele dobrej i ciekawej lektury do kawki:
nowe wydanie Gazety Hasselandzkiej,
zmagania sportowe Mikronacyjnej Ligii Kobiet,
Co ukrywa przed nami rzeka w Grodzisku?,
14 Sarmatnica Hetmana KSZ, Gotfryda Slavik de Rutha,
kolizja w KSZ,
Sarmacka Perła Luminescencyjna,
Skąd Hasselandczycy wśród Razuryjczyków?,
Przegląd lokalnych wydarzeń w Księstwie Sarmacji wyd. 1,
Wywiad Gazety - Jarl Ivar Pięknobrody,
Eseje Benjaminowskie – #1.

Diuk Avril von Levengothon zarządził zbiórkę finansową na dalsze utrzymanie serwera Księstwa Sarmacji. Zakończyła się ona sukcesem. Wszystkim ofiarodawcom — dziękujemy!

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Ambasady”