Gorąco w sarmackim parlamencie. Sejm nie wyraził wotum zaufania wobec niedawnego kanclerza JKW Filipa I Gryfa. Jeden z posłów Partii Sarmackiej Esmund Tilsaurt, która ma sejmową większość i która tworzy rząd, zagłosował przeciwko. Głos ten poskutkował wyrzuceniem go z szeregu partii. W międzyczasie ukazał się z nim wywiad, w którym tłumaczy oddany głos.
JKW Filip I Gryf nie zdecydował się dalej pełnić urzędu szefa rządu. W ten sposób Książę Arkadiusz Maksymilian na nowego kanclerza powołał Diuka Orjona Surmę. Skład Rady Ministrów nie zmienił się: Areg von Hippogriff — jako Podkanclerzy oraz Minister Spraw Wewnętrznych, natomiast Matthias Haveral von Hippogriff będzie nadal Ministrem Stanu.
Dwie ważne zmiany personalne. Jego Książęca Mość powołał na Marszałka Trybunału Koronnego Diuka Antoniego Kacpra Burbon-Contiego. Z kolei wskutek rezygnacji Orjona Surmy ze stanowiska Marszałka Sejmu, został nim JKW Filip I Gryf.
Sarmacki parlament przyjął dwie ustawy – pierwsza wprowadzająca zmiany w kodeksie postępowania przed Trybunałem Koronnym, a druga nowelizuje ordynację wyborczą. Obydwie ustawy zostały podpisane przez Księcia. Obecnie trwa debata nad drobną zmianą w Konstytucji oraz głosowanie nad zmianami w ustawie o Trybunale Koronnym.
Sarmacka Akademia Nauk przechodzi zmiany, o których można przeczytać tutaj. Zapraszamy każdego mikronautę do podjęcia studiów lub nawiązania współpracy!
W prasie zapraszamy do przeczytania o powodach przekładania startów pojazdów v-kosmicznych oraz tajemniczej ciszy wojskowej dla zainteresowanych kosmosem. Dla fanów sportu zapraszamy ponownie do śledzenia Sarmackiej Ligii Piłkarskiej i Mikronacyjnej Ligii Kobiet. W tematyce wojskowej można przeczytać o strukturze batalionu pancernego oraz pikniku z okazji święta KSZ.
10 września w lennie Friedensberg odbyły się coroczne Książęce Dożynki, które zwieńczyły tegoroczny event żniwny.
Ambasada Ksiestwa Sarmacji
- Fatima Popow-Chojnacka
- Reakcje:
-
Kto to?
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Ekscelencjo
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, choroba nie wybiera.
Dziękuję za wszystkie wiadomości
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- Fatima Popow-Chojnacka
- Reakcje:
-
Kto to?
Sarmacki parlament przyjął nowelizację zmiany Konstytucji Księstwa Sarmacji, która miała na celu wykreślenie zasady państwa prawa. Zmiana ta wywołała silną debatę wśród społeczeństwa. Ostatecznie Książę Arkadiusz Maksymilian ustawę podpisał i weszła ona w życie, a także wydał w tej sprawie oświadczenie.
W międzyczasie w życie weszła nowelizacja ustawy o Trybunale Koronnym. Od teraz Marszałkiem Trybunału może być osoba, która jest członkiem Rady Ministrów i marszałkiem sejmu, a także zniesiono limit asesorów. Również przedstawiono nowelizację ustawy o finansach publicznych ws. znaczków oraz nowelizację ustawy o SOBOS.
Z urzędu kanclerza Księstwa Sarmacji zrezygnował Diuk Orjon Surma. Do zmian doszło też w sarmackim parlamencie. Za Orjona Surmę oraz Esmunda Tilsaurta w ławie sejmowej zobaczymy Arega von Hippogriffa oraz Benjamina Romanowa.
Książę ogłosił wybory do Sejmu LXXVIII kadencji, które odbędą się 4–5 listopada.
W Starosarmacji rozpoczęto nabór kandydatów na stanowisko Marszałka Sejmiku Koronnego.
W Angemoncie rozpoczęto inicjatywę, która ma na celu nadania ulic ich realowych odpowiedników.
Fanów piłki nożnej zapraszamy do dalszego obserwowania Mikronacyjnej Ligii Kobiet oraz zapraszamy do jej dołączenia. Po paru latach wyszła kolejna część “Mikroświata 2070” autorstwa Alfreda Fabiana von Hohenburg Tehen–Dżeka. Także wyszedł nowy numer “El Correo” autorstwa Santiago Vilarte von Hippogriffa, który jest częścią inicjatywy “Bananowy Wiatr”.
- Fatima Popow-Chojnacka
- Reakcje:
-
Kto to?
Książę Arkadiusz Maksymilian zarządził wybory do sejmu LXXVIII kadencji, które odbędą się w pierwszy weekend listopada, czyli 4–5 listopada. Będzie to planowo ostatnia kadencja tego roku. W międzyczasie Ośrodek Analiz Politycznych zaprosił od zadawania pytań do kandydatów, na które następnie odpowiedzą.
Jego Książęca Mość na urząd szefa rządu powołał JO Santiago Vilarte von Hippogriffa. Nominacja ta jest nominacją techniczną, a rząd Diuka Vilarte von Hippogriffa będzie rządem administratorskim do końca obecnej kadencji parlamentu. W rządzie pozostał Poważany Areg von Hippogriff jako podkanclerzy i minister spraw wewnętrznych.
Sarmacki parlament w ostatnich dniach przyjął dwie nowelizacje – pierwsza dotyczy ustawy o SOBOS, natomiast druga ustawy o finansach publicznych. Książę podpisał obydwie i weszły w życie.
Jaśnie Oświecony Diuk Antoni Kacper Burbon-Conti ponownie został wybrany rektorem Sarmackiej Akademii Nauk.
Zakończyliśmy sezon Mikronacyjnej Ligii Kobiet oraz Sarmackiej Ligii Piłkarskiej. Zapraszamy do dołączenia! Także zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem sezonu SLP w Ekstraklasie, Pierwszej oraz Drugiej Klasy, a także z podsumowaniem sezonu MLK.
Alfred Fabian von Hohenburg ponownie zawitał z “Psikusiarnią”. Zapraszamy do wzięcia udziału w halloweenowym evencie!
W Hasselandzie trwa debata nad ustawą o wodach archipelagowych, a w Starosarmacji wybrano nowego marszałka sejmiku koronnego – został nim Alfred Józef Potocki.
- JCKM Franz Leopold I
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Dziękuję serdecznie za kolejny doskonały skrót wydarzeń, wręcz modelowy
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Franz Leopold I pisze: ↑1 rok temuDziękuję serdecznie za kolejny doskonały skrót wydarzeń, wręcz modelowy
Oh, co tu się zadziało! Niczym “Obcy Przebudzenie”!
- JCKM Franz Leopold I
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Wiem że mnie długo nie było, ale żeby zaraz obcy…?
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Bynajmniej zostałem źle zrozumiany! Proszę o wybaczenie WCKM, po prostu w życiu realnym stosuje takie powiedzonko, jak kogoś dawno nie widziałem.
- JCKM Franz Leopold I
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑1 rok temuBynajmniej zostałem źle zrozumiany! Proszę o wybaczenie WCKM, po prostu w życiu realnym stosuje takie powiedzonko, jak kogoś dawno nie widziałem.
Przecież to był żart…
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Franz Leopold I pisze: ↑1 rok temuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑1 rok temuBynajmniej zostałem źle zrozumiany! Proszę o wybaczenie WCKM, po prostu w życiu realnym stosuje takie powiedzonko, jak kogoś dawno nie widziałem.
Przecież to był żart…
W dzisiejszych czasach to już nie wiadomo czy się ktoś droczy czy nie.
W każdym razie, wykorzystując moment, czy to powrót na dłużej czy tylko chwilowe zerknięcie na wydarzenia? Wiem, że real nie ułatwiał, ale nie można tak żyć bez v-życia.