Skarga

Lieselotte Augentrost
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Lieselotte Augentrost »

Jastrzębiec, 15.04.1922r.

Wasza Cesarska Mość @Franz Leopold I ,

Niniejszym składam skargę na postępowanie Hrabiego @Targersdorf Borisz .

W dniu 25 marca 1922 roku powierzyłam Hrabiemu @Targersdorf Borisz jedynego w moim posiadaniu konia. Zwierzę w dniu przekazania było w dobrym zdrowiu, jeszcze tego samego dnia jeździłam na jego grzbiecie. Jadł dobrze, miał wszystkie zęby. Hrabia miał zaopiekować się zwierzęciem.

08 kwietnia Hrabiemu @Targersdorf Borisz udał się na urlop.

Gdy przybyłam z powrotem, by odebrać własność, w dniu 15 kwietnia, zwierzę zastałam w tym stanie:

Obrazek

Wnoszę w tym samym o zwrot pieniędzy za zwierzę, jako rekompensatę za straty materialne. A ponieważ byłam związana ze zwierzęciem emocjonalnie, któremu nadałam imię Pferdchen, wnoszę również o rekompensatę strat moralnych w formie zaproszenia na wykwintną kolację (na koszt Hrabiego), względnie coś adekwatnie wytwornego.

Z poważaniem,

Lieselotte Augentrost
Faktotum

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

Natuerlich skargę przyjuję do rozpatrzenia.
Herr @Targersdorf Borisz, wzywam do bezzwłocznego złożenia wyjaśnień!

Obrazek

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Wasza Królewska Mość @Franz Leopold I

Naprawdę nie wiem, o co ten raban?

W/w zwierzę rasy koń, o imieniu Pferdchen ma się dobrze. Zażywa odpoczynku w moim skromnym gospodarstwie na Puszcie. gdzie w towarzystwie innych zwierzą, rasy koń, skupie zieloną trawę, piję dobrą źródlaną wodę, a pasterze co wieczór czytają stadu wiedeńskie gazety, które przychodzą z dwu dniowym opóźnieniem, ale tu trzeba mieć pretensję do dystrybutorów prasy.

Niemiej jestem gotów, stawić się stolicy w celu spożycia kolacji z Szanowną Panią @Lieselotte Augentrost.

ps.
Jeżeli Szanowna Pani zechcę, mogę przywieź na kolację wspaniałe w smaku, końskie kabanosy, tubylcy z moich włości są mistrzami w tej materii.

emeryt

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Pałac Schönbrunn”