Młoda Chorwatka aż oniemiała na widok tak wspaniałych artystycznych dokonań twórców. Wiedziała, że takiego sama posiadać nie będzie, ale w głębi duszy cieszyła się, że choć oko mogło dojrzeć tak znakomicie wykonane dzieło sztuki tkalnej.
Gdy kupcy zamknęli skrzynie i wsiedli do ostatniego wagonu w pociągu na linii Pula-Triest-Ljubljana, kobieta ocknęła się niczym obudzona ze snu. Pokręciła głową na znak aprobaty dla tego co widziałai wróciła do swoich poprzednich obowiązków...
Port wojenny w Puli
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
-
Konrad Radziwiłł
- Reakcje:
Za zgodą Austro-Węgierską, do portu przybyły okręty Rzeczypospolitej.
Pierwszy z swojego statku zszedł Admirał Orański. Następnie omówił parę ważnych spraw i wydał rozkaz wyokrętowania.
Organizacją po zejściu zajął się Konrad Radziwiłł.
Wojsko było bardzo zadowolone zejściem na suchy ląd.
Konrad Wilhelm Konstanty Tadeusz Radziwiłł Miecznik Wileński Namiestnik Wojska Rzeczypospolitej
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Admirała Orańskiego oraz Imć Pana miecznika wileńskiego powitał na nabrzeżu hrabia Targersdorf wraz z oficerem d/s poruczeń oraz przedstawicielem sztabu generalnego. Po przywitaniu się i prezentacji, oficerowie udali się do kapitanatu portu, gdzie deliberowali nad mapami. Po rozładunku i wyokrętowaniu żołnierzy, zostały utworzone kolumny marszowe, przy których znajdowali się austro-węgierscy oficerowie wraz z przewodnikami.
O świcie nastąpił wymarsz.
emeryt
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Niespodziewanie do kapitanie przybył Arcyksiążę Andrew, przywitał się ze wszystkimi i zaproponował coś do picia
Następnie wziął udział w naradzie.
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Targersdorf Borisz pisze: ↑3 lata temuDrogi baronie, w porcie Pula są przeprowadzane manewry wojskowe pod kryptonimem “Koty drą się w marcu”. Niestety, więcej szczegółów podać na razie nie mogę.
Ale to ja nie wnikam Targersdorfi gróf, ja tylko z boku spogladam na “eskalację” napięcia ludności.
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
No tak, pewnych rzeczy nie da się ukryć. Jako szef spraw zagranicznych przyznaję, że ze sklepików z pamiątkami zostały wykupione suweniry, jak mówił sprzedawca przez “ludzi o szeleszczącej mowie”, ci sami osobnicy wzbudzili zainteresowanie w okolicznych knajpach, gdzie głośno komentowali egzotyczne dla nich potrawy.
Innych incydentów służby królewskie nie odnotowały.
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Targersdorf Borisz pisze: ↑3 lata temuNo tak, pewnych rzeczy nie da się ukryć. Jako szef spraw zagranicznych przyznaję, że ze sklepików z pamiątkami zostały wykupione suweniry, jak mówił sprzedawca przez “ludzi o szeleszczącej mowie”, ci sami osobnicy wzbudzili zainteresowanie w okolicznych knajpach, gdzie głośno komentowali egzotyczne dla nich potrawy.
Innych incydentów służby królewskie nie odnotowały.
Ja słyszałem, że tu i ówdzie “kiecki” pannom zadarto do góry, ale to tylko ze słyszenia… nic takiego osobiście “moje tajne oko” nie zauważyło.
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑3 lata temuJa słyszałem, że tu i ówdzie “kiecki” pannom zadarto do góry…..
Żandarmeria królewska ujęła winnych tych przestępstw, okazał się, że są to włoskiego pochodzenia obcokrajowcy.
emeryt