Więcej informacji i zapisy: link

Więcej informacji i zapisy: link
Ja liczę, że mein Sohn będzie dumnie reprezentował naszą familię. Ja raczej będę sie przyglądał. Ostatecznie, jak zabraknie “do pary” to mogę wziąć udział.
Fajna sprawa, jednak za mało dla mnie konkretów. Typu na jakiej platformie by to było, wyjaśnienie systemu gry. Ale z chęcią bym dołączyła, by rozegrać kilka partii.
Isabella Marie freifrau Swann

Isabella Marie Swann pisze: ↑4 lata temuFajna sprawa, jednak za mało dla mnie konkretów. Typu na jakiej platformie by to było, wyjaśnienie systemu gry. Ale z chęcią bym dołączyła, by rozegrać kilka partii.
Link był na samym końcu, ale fakt, mało zauważalny.
Podsyłam zatem poniżej:
http://zwiazekwiv.ct8.pl/showthread.php ... 8#pid18208
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuIsabella Marie Swann pisze: ↑4 lata temuFajna sprawa, jednak za mało dla mnie konkretów. Typu na jakiej platformie by to było, wyjaśnienie systemu gry. Ale z chęcią bym dołączyła, by rozegrać kilka partii.
Link był na samym końcu, ale fakt, mało zauważalny.
Podsyłam zatem poniżej:
http://zwiazekwiv.ct8.pl/showthread.php ... 8#pid18208
Tak czytałam to, jednak dalej brakuje mi podstawowych elementów ![]()

Tak czytałam to, jednak dalej brakuje mi podstawowych elementów
Cóż, wydawało mi się, że wszystkie potrzebne informacje udało mi się zawrzeć, niemniej, skoro są jakieś braki, to byłbym naprawdę wdzięczny, za ich wskazanie. Postaram się udzielić wyczerpującego wyjaśnienia aspektów, które pozostają w strefie domysłów.
Alfred Fabian von Tehen-Dżek pisze: ↑4 lata temuTak czytałam to, jednak dalej brakuje mi podstawowych elementów
Cóż, wydawało mi się, że wszystkie potrzebne informacje udało mi się zawrzeć, niemniej, skoro są jakieś braki, to byłbym naprawdę wdzięczny, za ich wskazanie. Postaram się udzielić wyczerpującego wyjaśnienia aspektów, które pozostają w strefie domysłów.
Po pierwsze - wyjaśnienie systemu gry 5+2 za wiele mi nie mówi, a w świecie szachów jednak siedzę już jakiś czas.
Po drugie - określenie platformy do gry - granie na jednej konkretnej będzie o wiele bardziej sensowne niż każdy mecz rozgrywany na innej w zależności od wydzimisie uczestnika. Wybaczy pan ale dla mnie rejestrowanie się do każdej rozgrywki z innym przeciwnikiem na innej platformie jest niedogodnością.
Po trzecie - określenie konkretnych dni rozgrywek, dawanie dwóch tygodni na rozegranie 3 partii, jest trudne. Wolałabym konkretne daty (tak jak to jest w rajdach), co pozwoli na zaplanowanie sobie tego jakoś. Gdy jakaś stronie nie może, wtedy można jakoś manewrować w parach z zmianami dat by tak to pasowało każdej stronie.
Po prostu to są dla mnie podstawy
ale przepraszam, jeśli niechcący uraziłam, nie było to w mojej intencji.

Isabella Marie Swann pisze: ↑4 lata temuAlfred Fabian von Tehen-Dżek pisze: ↑4 lata temuTak czytałam to, jednak dalej brakuje mi podstawowych elementów
Po pierwsze - wyjaśnienie systemu gry 5+2 za wiele mi nie mówi, a w świecie szachów jednak siedzę już jakiś czas.
System 5+2 to oznacza że mecz będzie trwał 5 minut, ale z dodawanymi 2 sekundami za posunięcie. Ja tam osobiście nie przepadam za dodawanym czasem, ale też mi to bardzo nie przeszkadza. Natomiast dogrywki widziałbym w formie Bulletów(najlepiej systemem 1+0).
Widzę, że częściowo zostałem już przez Leszka wyręczony, niemniej potwierdzę
Tak, system 5+2 (możliwe, że można było to zapisać w sposób czytelniejszy, za co przepraszam), oznacza kontrolę czasu w partii. Na start każdy gracz otrzymuje 5 minut, a za każde posunięcie otrzymuje 2 dodatkowe sekundy. Osobiście również nie jestem fanem czasu dodawanego, niemniej jest to ukłon w stronę osób, które potrzebują większej ilości czasu na grę, czasu na namysł czy dokładne przeliczenie pozycji.
Pozostawienie platformy do gry nie zostało określone, głównie z założenia, że większość mikronautów gra na chess.com. Nie uważam, żeby było to coś złego, natomiast gdyby z różnych względów zagranie na tej platformie było niemożliwe - nie chciałbym, aby doszło do sytuacji, w której partia nie została rozegrana przez problemy techniczne. Zwłaszcza, że jest więcej platform - lichess.org, czy nawet Kurnik (chociaż - z całym szacunkiem dla takich osób - kto w tych czasach gra w szachy na Kurniku
)
W mikronacjach już trochę siedzę i w kilku turniejach miałem okazję wziąć udział. Wiem, że sztywne terminy z reguły zniechęcają do uczestnictwa, natomiast RMAW jest pod tym względem wyjątkiem potwierdzającym regułę. Dlatego właśnie terminy są jak najbardziej elastyczne, aby nie było problemów z rozegraniem partii, a limit tych 2 tygodni został określony tylko przez doświadczenia z turnieju rocznicowego w Hasselandzie, który zaczął się w lipcu, a skończył w październiku (gdzie na 8 osób zgłoszonych, 6 rozegrało swoje partie)
Wiem, że nie wszystkim takie zasady odpowiadają, ale niestety trudno mi zaprzeczyć ich słuszności. Niemniej, jakby były jakieś pytania to służę pomocą, konstruktywnymi uwagami ciężko jest urazić (a wręcz powiedziałbym, że to niemożliwe)