Majątek Ziemski Lednice

Ritter Moritz von Oranien-Nassau
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Moritz von Oranien-Nassau »

Obrazek
W Niedzielę Gaudete w Lednicach istotnie dzień był wielce radosny. Rano pracownicy i robotnicy który chcieli wraz z rodzinami wzięli udział w mszy połączonej z obrzędem ponownego poświęcenia kościoła zamkowego której przewodniczył biskup pomocniczy Brna. Po zakończeniu liturgii wszyscy, “wyposażeni” w wydane przez zarządcę wypłaty udali się skorzystać z dnia wolnego.

W poniedziałek praca rozpoczęła się od wyładowania kolekcji sztuki i biblioteki które powróciły z konserwacji. Po umieszczeniu wszystkiego na miejscu. Robotnicy rozpoczęli ostatnie etapy remontu-prace przy komnatach reprezentacyjnych i gościnnych oraz ogrodach

Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek Okres przedświąteczny to czas także dla rodziny. Jako, że fabularnie jej nie posiadam (przynajmniej ciężko jest ją realizować) postanowiłem, że ten czas spędzę wśród bliskich. Największy Baron Czech i Moraw potrzebuje aktualnie pomocy z wykończeniem swojego majątku, a że Heinz żadnej pracy się nie boi, to i czas zakasać rękawy i pomóc przyjacielowi.

Choinkę już mam. Teraz czas wykończyć i pomalować boczną nawę kościoła. Podobno już nawet dzwon do wieży kościelnej zbliża się do Lednicy! Prawda to @Moritz von Oranien-Nassau ? ;)

(-) Freiherr Heinz-Werner Grüner

Obrazek

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Heinz-Werner Grüner pisze: 3 lata temu

Prawda to @Moritz von Oranien-Nassau ?

Kościół już lśni nowością. wszystko na glanc wymalowane, ale istotnie trzeba jeszcze dzwon na sygnaturce zamontować. Jutro powinien przyjść.

Hej, chłopcy. Ustawić zaraz choinkę w sali balowej!-wrzasnął baron na ogrodników którzy zajęci byli wyznaczaniem pergoli na kwiaty

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Moritz von Oranien-Nassau pisze: 3 lata temu
Heinz-Werner Grüner pisze: 3 lata temu

Prawda to @Moritz von Oranien-Nassau ?

Kościół już lśni nowością. wszystko na glanc wymalowane, ale istotnie trzeba jeszcze dzwon na sygnaturce zamontować. Jutro powinien przyjść.

Hej, chłopcy. Ustawić zaraz choinkę w sali balowej!-wrzasnął baron na ogrodników którzy zajęci byli wyznaczaniem pergoli na kwiaty

-A skąd Ci ten dzwon wiązą, mości przyjacielu? Z Premissel (Przemyśla), od Felczyńskiego? Ten to potrafi swoją robotę znakomicie wykonać!

Obrazek

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

A otóż nie. Wspierając nasz, morawski przemysł zamówiłem dzwon w świeżo powstałej odlewni u Padery w Blanz. Zapewniano mnie że zana się na robocie.

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

-No to bardzo ciekaw jestem tej morawskiej roboty. - rzekł Heinz, faktycznie ciekaw jak ów dzwon zostanie wykonany - Powiadasz, że jutro będzie montowany? No dobra…koniec roboty. Czas kłaść się spać, na dziś już tego malowania wystarczy. Spokojnej nocy, Druhu. -wstał z kolan, odłożył pędzel, zamknął baniak z farbą, następnie umył przybory malarskie i udał się na spoczynek.

Obrazek

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Idę jeszcze obejrzeć jak poszło robotnikom przy apartamencie cesarskim, a potem tylko wino, oczywiście też morawskie i dobra książka-uśmiechnął się gospodarz
-Na marginesie: chciałbym poprzybijać już gdzie trzeba herby, a trzeba wszędzie- zachichotał odchodząc- Kaiser jakoś nie jest łaskaw herbu mi nadać. Uruchom no swoje kontakty i wywiedz się co za patałachy pracują w biurze heraldycznym Najjaśniejszego Pana.

Obrazek

JCKW Andrew von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Andrew von Habsburg »

Czy tocznaczy zexkoniec remontu ?

Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Andrew von Habsburg pisze: 3 lata temu

Ja pomożemy to do Wigilii się wyrobimy! Ja już wziąłem się, za pomoc w zbijaniu stelaża by wznieść dzwon na szczyt wieży…

Obrazek

Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Andrew von Habsburg pisze: 3 lata temu

Zgodnie z planem koniec za równo tydzień.

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Margrabstwo Moraw”