Pewna Sprawa

Ludwik Tomović
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Ludwik Tomović »

Swoją drogą, ciekawy byłby jakiś system przeliczania wieku mikronacyjnego na realny :)

/-/
dr net. chor. Ludwik Wilhelm diuk Tomović

Gubernator Konfederacji Sclavińskiej

Obrazek

Michał Jerzy Potocki
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Michał Jerzy Potocki »

Myślałem kiedyś nad przelicznikiem 1 rok realny = 10 lat mikronacyjnie.
Ale wyszło na to, że niektórzy to mają już około 120 lat. Albo i więcej. Każdy jak zaczyna bawić się w mikronacji to zaczyna jako 20 latek chyba, że ustali inaczej.

Mi wychodzi wiek 40 bo skoro mam syna który ma około 20 to i ja muszę mieć dwa razy tyle. Jednak używam młodego Avatara, (20-30 lat.)

Ciekawą kwestią jest jak ktoś ma Avatara 20-30 latka a mikronacyjnie ma 12 lat stażu.

A tak chciałem jeszcze zapytać. Kiedy pojawi się jakiś narracyjny mały Tomović.? :D

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Heinz-Werner Grüner »

Michał Jerzy Potocki pisze: 4 lata temu

Myślałem kiedyś nad przelicznikiem 1 rok realny = 10 lat mikronacyjnie.
Ale wyszło na to, że niektórzy to mają już około 120 lat. Albo i więcej. Każdy jak zaczyna bawić się w mikronacji to zaczyna jako 20 latek chyba, że ustali inaczej.

Mi wychodzi wiek 40 bo skoro mam syna który ma około 20 to i ja muszę mieć dwa razy tyle. Jednak używam młodego Avatara, (20-30 lat.)

Ciekawą kwestią jest jak ktoś ma Avatara 20-30 latka a mikronacyjnie ma 12 lat stażu.

Ludwik Tomović pisze: 4 lata temu

Swoją drogą, ciekawy byłby jakiś system przeliczania wieku mikronacyjnego na realny :)

Myślę, że to w mikronacjach jest sprawa drugorzędna-baaaardzo umowna... Może i czymś przyjemnym, dla niektórych, było by takie ustalenie, ale w dla każdego taki proces stażenia jest inny.
Nie ma co się tutaj wdawać w dyskusję...
Kiedyś, na własne potrzeby, chciałem stworzyć świat(spory miałęm tego zarys - miało to dotyczyć wikingopodobnych klimatów), że rok trwa dwa miesiące(lato-zima), a co za tym idzie rok = 6lat. Z tymże nowa postać, wchodząca do świata miała samoistnie określać wiek, im starszy tym więcej doświadczena, ale krótsza żywotność swojej postaci, a jeśli ktoś miał mieć potomstwo to w pierwszym roku, do 6 roku życia, miał mieć możliwość tylko fabularyzacji o tej postaci, następnie (wiek8-12) mógł odgrywać rolę dziecka (tylko to miało działać na zasadzie kreowania drugiej postaci, bądź możliwości przekazania jej komuś innemu), a od kolejnych lat mógł już normalnie uczestniczyć w życiu dorosłych, oczywiście jeszcze nie w pełni siły. Ta miała następować przy 16 roku życia(obrządki i takie tam)... Tylko tak jak piszę... to na potrzeby innego świata, wykreowanego. Tutaj mamy nawet inne strefy czasowe. :)

Idąc jednak tokiem myślenia Szanownego Pana Potockiego, skoro uważał, że trafił do mikronacji jako 20-stolatek to licząc, że rok ma 6-7 lat, a zaczął mu się drugi rok w mikro to może faktycznie ma gdzieś ok.34 lat, a wtedy to i syna 16-stoletniego można mieć...Zakładam czysto teoretycznie. Najlepszym przykładem tego by jednak nie liczyć wieku w naszej zabawie jest fakt, że zdarza się, że prababcia obcuje z prawnukiem, wuj z wujem, a szwagier to nasz tata,którego kolega ma dwóch ojców i czterech dziadków...Takie są właśnie te nasze mikronacyjne powiązania. ;)

(-) Freiherr Heinz-Werner Grüner

Obrazek

Bruno Petrowicz Catalan
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Kiedyś zetknąłem się z przelicznikiem 1 miesiąc realny = rok wirtualny, co daje w ciągu roku realnego 12 lat wirtualnych. Nie używano go jednak do obliczania wieku kreowanych postaci, a do opisu wydarzeń narracyjnych i datowaniu dokumentów. Nie zmienia to faktu, że stosując takie datowanie kreowane postacie właśnie w takim tempie się starzały i formalnie po 5 latach (realnych) w metryce miały lat 60. :-) Idąc dalej po 10 latach (realnych) życia w wirtualu daje iście sędziwy wiek 120 lat wirtualnych. Rzecz nieosiągalna w realu, ale wirtualnie takich postaci jest sporo. :D Ot, wirtualni seniorzy.

Obrazek Bruno Petrowicz Catalan
Dowódca 11 Brygady Piechoty 6 Dywizji Piechoty

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Bruno Petrowicz Catalan pisze: 4 lata temu

Kiedyś zetknąłem się z przelicznikiem 1 miesiąc realny = rok wirtualny, co daje w ciągu roku realnego 12 lat wirtualnych. Nie używano go jednak do obliczania wieku kreowanych postaci, a do opisu wydarzeń narracyjnych i datowaniu dokumentów. Nie zmienia to faktu, że stosując takie datowanie kreowane postacie właśnie w takim tempie się starzały i formalnie po 5 latach (realnych) w metryce miały lat 60. :-) Idąc dalej po 10 latach (realnych) życia w wirtualu daje iście sędziwy wiek 120 lat wirtualnych. Rzecz nieosiągalna w realu, ale wirtualnie takich postaci jest sporo. :D Ot, wirtualni seniorzy.

1mc-1 rok =Aguria. ;)

Obrazek

Bruno Petrowicz Catalan
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Bruno Petrowicz Catalan »

Zgadza się. :) Choć aktualnie przyjęte jest datowanie jak w Skarlandzie, którego częścią stała się Aguria.

Obrazek Bruno Petrowicz Catalan
Dowódca 11 Brygady Piechoty 6 Dywizji Piechoty

Michał F. Lubomirski-Lisewicz
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Michał F. Lubomirski-Lisewicz »

I to jest datowanie takie same jak tutaj. :)

Ciekawe, jak to było z tym dawnym datowaniem. W ogóle interesująca sprawa. Jak się zatem dzielił rok?

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: 4 lata temu

Ciekawe, jak to było z tym dawnym datowaniem. W ogóle interesująca sprawa. Jak się zatem dzielił rok?

Gdzie? Ja tutaj nic nie słyszałem, że 1 miesiąc to 1 rok... W MAW jest 1 rok=1rok... mamy przecież 1921...

Obrazek

Michał F. Lubomirski-Lisewicz
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Michał F. Lubomirski-Lisewicz »

Heinz-Werner Grüner pisze: 4 lata temu

Gdzie? Ja tutaj nic nie słyszałem, że 1 miesiąc to 1 rok... W MAW jest 1 rok=1rok... mamy przecież 1921...

Ja odniosłem się do stwierdzenia JW @Bruno Petrowicz Catalan, że teraz mają w Agurii datowanie takie jak w Skarlandzie. Napisałem, że tak jak tutaj, w Monarchii, gdzie jest obecnie 1921 rok.

A kwestia tamtego dawnego datowania nadal mnie ciekawi. :)

Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Heinz-Werner Grüner pisze: 4 lata temu

Ja odniosłem się do stwierdzenia JW @Bruno Petrowicz Catalan, że teraz mają w Agurii datowanie takie jak w Skarlandzie. Napisałem, że tak jak tutaj, w Monarchii, gdzie jest obecnie 1921 rok.

A kwestia tamtego dawnego datowania nadal mnie ciekawi. :)

A to proszę o wybaczenie...
Z tego co ja pamiętam, pewnego dnia po prostu przeszli (Agurczycy) na takie datowanie... To było coś innowacyjnego, ale jak dla mnie na tamte czasy, to czas leciał zbyt szybko. ;)

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Pogawędki”