Dostojni Delegaci! Czy ja się w końcu dowiem na co my czekamy? Cały czas mam wrażenie, że tak jest, ale nie mam pewności. Ktoś mi to potwierdzi?
Przy okazji chciałbym oficjalnie rzec, że jeszcze ten tydzień mogę być "nieco" śnięty, ale w następne będę pikował.
[XV] Rozpoczęcie obrad Reichsratu XV kadencji
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuDostojni Delegaci! Czy ja się w końcu dowiem na co my czekamy? Cały czas mam wrażenie, że tak jest, ale nie mam pewności. Ktoś mi to potwierdzi?
Oczywiście, że czekamy, potwierdzam.
emeryt
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Czekamy, aż JW Regent @Andrew von Habsburg będzie łaskaw desygnować Prezydenta Ministrów JCKM. Pozwolę sobie przypomnieć, że jesteśmy już nieco po terminie, przypominałem też prywatnie.
Natomiast w niczym to nie przeszkadza w zgłaszaniu wniosków etc. Obrady są rozpoczęte z dniem złożenia ślubowania przez ostatniego delegata.
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Celem nadrzędnym mojego wywodu będzie zainicjowanie rozmowy w celu uściślenia zasad działania Cesarskiej i Królewskiej Poczty (K.u.K. Post).
Pierwsze nad czym się trzeba pochylić to samo nazewnictwo. Tu jednak myślę, że będziemy zgodni, że K.u.K. Post to odpowiednia nazwa(ustalmy tylko czy k.u.k. czy K.u.K. )
Po drugie - logo. Jak dotąd na wyemitowanych znaczkach skorzystałem z prostego oznaczenia (napisu K.u.K. Post) w foncie o nazwie Belgrad Bold. Nie ukrywam, że nieco wzorowałem się na realnym znaczku, ale czcionkę wybrałem zupełnie inną, taką by pasowała do większości propozycji. Przynajmnjiej tak mi się wydaje. Czy uznajemy ów napis za "symbol" C.K.Poczty to już inna poddaje pod dalsze rozmowy.
Po trzecie - cel działania. Tutaj jasne jest, że jednym z celów jest emisja znaczków w ramach Światowego Związku Filatelistycznego. O reszcie poniżej.
4.Kto ma prawo emisji? Należy ustalić kto zgłasza emisję znaczków do "centrali" ŚZF. Myślę, że warto by w tym celu powołać Naczelnika Pocztowego na etacie cesarskim w półrocznym-rocznym trybie kadencji. Zadaniem takiej osoby byłoby zgłaszanie a przede wszytkim weryfikowanie znaczka według ustalonych kryteriów państwowych(wartość znaczka, ologowanie), tworzenie i utrzymywanie serii wydawniczej(niekoniecznie jako autor), a mianowicie rozpisywanie samego planu emisji pojedynczego znaczka, czy też ustalanie tematyki serii.
Warto też by taka osoba miała na uwadzę fabularyzowanie poczty i działanie w jej zakresie. Mogła by także organizować jakieś konkursy na tworzenie znaczków, czy też sam główny "obraz". Załóżmy, że na Dzień Dziecka ogłoszony zostanie w prasie konkurs na narysowanie pracownika pocztowego w czasie pracy. Zwycięski rysunek trafiał by na znaczek, wyemitowany już pod "auspicjami" naszej poczty.
5.Kto może tworzyć znaczek? Tutaj chyba nie będę odkrywczy jak napiszę, że każdy obywatel, pod warunkiem spełnienia kryteriów.
6.Ustalić walutę(y) w jakich w MAW można wydawać znaczki. Jak już ustaliliśmy znaczek wydany przez "naszą centralę" może być wartością w koronach, halerzach i fillerach. A co z Bośnią? Jaką tam walutę przyjęto? Czy rozdrabniamy się, czy zostajemy tylko przy trzech "podstawowych", a może sprawę pozostawiamy autorowi czy też zleceniodawcy?
7.Jak tworzyć znaczki? Poprzez generator.
8.Jak już WCKW Franciszek Józef zwrócił uwagę, że warto by także na forum "przemianować" prywatne wiadomości właśnie na K.u.K.Post, stąd i tutaj przydało by się, albo logo, albo nazwa do działania.
9.Fabularyzacja to temat szeroki jak rzeka, ale wykorzystać można by dookreślić pracę i wygląd naszych wspaniałych urzędników pocztowych.
Trochę chaotycznie się wypowiedziałem, ale upraszam Dostojnych Delegatów o ustosunkowanie.
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Ponawiam zapytanie odnośnie powyższego, jednocześnie chciałbym rozpocząć realizację planu mojej partii Fortschrittspartei der Monarchie.
Jako "postępowiec" chciałbym jednak rozpocząć od jednego z najbardziej konserwatywnych punktów naszego programu. Mowa o obowiązkowej służbie wojskowej dla wszystkich mężczyzn.
Realizujemy swoje prywatne cele w Monarchii, jednak nic nie dajemy jej w zamian. Jako, że bazujemy jednak na realnym państwie, które jest ucharakteryzowane militarnie podejmuję zatem rozmowy by obowiązkiem każdej męskiej postaci, która otrzyma obywatelstwo była służba w K.u.K. Armee. Pozwoli to rozwinąć naszą wojskowość, ale i powinno spowodować "zagłębienie" się w realia XX-wiecznych Austro-Węgier.
Służba obowiązkowa nie powinna być nadto długa, ale pełna aktywów.
Jeden z punktów naszego programu wyborczego zakładał:
"Pobór do C. i K. wojska obowiązkowy dla każdego mężczyzny- "Na pohybel wrogom Monarchii" - Art.19 ust.3 Ugody mówi, że Monarchii mamy bronić w czasie wojny. My mówimy stanowcze nie! Obywatel ma czynnie służyć Majestatowi, ma być wierny i oddany na czas służy, obowiązkowej służby.
Fortschrittspartei będzie zabiegać by każdy mężczyzna będący obywatelem z ponad miesięcznym stażem winien mieć przymus wstąpienia na okres trzech miesiący do C. u. K. Armee. Kształtowanie patriotyzmu ponad wszystko!"
To właśnie chciałbym wprowadzić. Postać, którą zamierzamy odgrywać, winna mieć obowiązek stawienia się w C.K. Komisji Poborowej, na czele, którego stał by z nadania Sztabu Generalnego wyższy oficer lub sam Szef Sztabu(do ustalenia). W okresie od miesiąca do trzech musiał by podjąć się przymusowemu stawiennictwu w armii i podjęcie podstawowego szkolenia. Dowodzący zapewniałby mu zadania. Nie jest moją już intencją jest ustalenie częstotliwości takich zadań. To już zależy od nadgorliwości Dowódcy. Poborowy uzyskał by z automatu stopień Infanterist(piechura-szeregowca) lub Matrose(majtka). Natomiast służba zasadnicza trwała by trzy miesiące i kończyłaby się uzyskaniem stopnia Gefreiter(st.szeregowca) lub Marsgast(st.marynarza) bądź w przypadku wyróżniającej się służby Korporal(kapral) lub Bootsmannsmaat(bosmanmat).
Proszę o korektę stopni wojskowych jeśli się nie zgadza...
Żołnierz otrzymywałby jednorazowy żołd w wysokości jednemiesięcznej pensji "zawodowca" w stopniu Gefreiter. Natomiast po odbyciu ZSW żołnierz miałby prawo wstąpić do C.K.Armii jako zawodowiec i uzyskać stałą pensję w zależności od stopnia wojskowego. W przypadku braku chęci kontynuacji powierzonych mu zadań wojskowych zostałby przeniesiony do rezerwy, bez żadnych konsekwencji.
Tyle na początek... Zapraszam ponownie do dyskusji i zabrania głosu w obu sprawach.
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Grüner właśnie brał się za przygotowanie kolejnego wystąpienia, ale spojrzawszy dookoła zorientował się, że nikt go nie słucha... Ba, nawet nikt nie był obecny w Reichsracie. Tak długo się przygotowywał w biurze swojej delegatury, że nie zauważył, że nastała noc...
No cóż, pozostaje czekać na kolejny dzień...
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine