Szlachetny Baronie, link nie działa..
KuK w sandżaku Jerozolimy
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz
- Reakcje:
-
Kto to?
Jest do wysoce prawdopodobne.
Tymczasem, i ja witam szanownego Gościa.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
-
Mroczkover
- Reakcje:
Dziękuję JWP za wskazanie "Ostatni krzyżowcy – brytyjskie działania militarne w sandżaku Jerozolimy w 1917 r. i ich wybrane aspekty propagandowe". Doceniam niezmiernie, lecz pojawia się niewielki z tym problem - to jest w istocie mój artykuł...
Ale cieszy mnie, że ktoś to czyta. Tematyka Bliskiego Wschodu w XX w. jest mi bliska, ale te fotografie to dla mnie może nie terra incognita, ale wiem, że nie znam nie na wszystkim.
Wskazane przez JWP forum jest w istocie niezłe - zgadzam się, jednak z kilku powodów (o których później) wolę to. Mam nadzieję, że uda się coś nam wspólnie wyszukać.
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Mroczkover pisze: ↑4 lata temuWskazane przez JWP forum jest w istocie niezłe - zgadzam się, jednak z kilku powodów (o których później) wolę to. Mam nadzieję, że uda się coś nam wspólnie wyszukać.
W takim razie trzeba się wziąć do szukania.
Czekamy zatem na opis dlaczego "to nasze" forum jest lepsze. My tutaj tylko niejako odgrywamy czasy Monarchii. Obecnie nawet poszliśmy dalej i "działamy" w latach "pomonarchistycznych"-takie co by było gdyby...
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Borys von Targersdorf pisze: ↑4 lata temuNie na wszystkich forach historycznych lubi się zawodowych historyków
To z historykami jest jak z kobietami? Jeden lubi córkę a drugi teściową?
-
Mroczkover
- Reakcje:
Widzę, że JWP w lot dostrzegli istotę sprawy.
Czy zgrabnie napisane? Nie wiem. Czasem coś się uda. Jako członek rodziny podległej Romanowom nie ukrywam, że pociąga mnie skoligacona z nimi monarchia wywodząca się z Das Haus Sachsen-Coburg und Gotha. Das Haus Habsburg-Lothringen też ciekawy, ale jeśli można gdzieś doszukać się linii stycznych (zwłaszcza w kontekście mojego ulubionego Bliskiego Wschodu) to czemu nie zainteresować się i Habsburgami. Od jakiegoś czasu siedzę w bliskowschodnich interesach gospodarczych i politycznych Wiednia w interesującym JWP okresie i temat KuK Armee w Jerozolimie i jej okolicach wyszedł tak trochę mimochodem. A to dosyć interesujący i mało przebadany temat - JWP sami musicie to przyznać.
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
-
Mroczkover
- Reakcje:
Dlatego ja chętnie podzielę się swoją wiedza.