A ja czekam na "domostwo" Wasze Wysokości. Podejrzewam, że tam to z sufitu kapie pewnie złoto. I nie pisze tego złośliwie, bynajmniej, raczej doceniam klasę i dostojność...
Pałac Mirabell
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Salonik nowokurlandzki
Obecnie do najokazalszych zakątków posiadłości Maurycego zaliczają się także ogrody pałacowe, przemodelowane przez nadwornych ogrodników niderlandzkich. Znaleźć w nich można nie tylko najokazalsze polskie i litewskie gatunki drzew oraz roślin, lecz również te prosto sprowadzane z Nowej Kurlandii.
Do ogrodów przylega Salonik nowokurlandzki, wykonany na polecenie Maurycego i na pamiątkę objęcia przez niego tytułu wicekróla Nowej Kurlandii, której to godności dostąpił jako pierwszy obywatel Rzplitej. Wnętrze oddaje nowokurlandzki klimat i jest najchętniej wybieranym przez Maurycego miejscem do wypoczynku. Z kolei Salon Zimowy, wzniesiony na planie koła, jest miejscem reprezentacyjnym, w którym również podejmowani są goście. Liczne kotary i żyrandole sprawiają, iż gość może poczuć się jak na królewskiej audiencji.
Serduszko Gigant ode mnie i plus jeden do naszej rozmowy via pw. Tutaj to już nawet nie złoto, a platyna.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Pomysł mojego genialnego Ojca.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Dlaczego miałbym być w złym? Dom ładny, widoki też, piwniczka dobrze zaopatrzona, więcej nie trzeba.......a jednak trzeba, te mały niepozorny domek, ma dość dobrze wyposażoną biblioteczkę.
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Jakoś mi tak podświadomie zwizualizowało się, że domek choć ładny, temu nie da się zaprzeczyć, to jednak skromny. Z tym, że w moim wyobrażeniu to on ma pewnie pięciokondygnacyjną piwnicę z przeznaczeniem na trunki dla Pana Tego Domu, by mógł sobie umilać czas podczas wypoczynku...
I tak jeszcze jednak kondygnacja na biblioteczkę.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuCzy dużym nietaktem byłoby zapytanie czy możliwe jest przybycie w wasze rodzinne strony i odwiedziny "saloników", o których mowa?
Już kiedyś w prywatnej rozmowie Pana Porucznika zapraszałem a teraz czynię to oficjalnie.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,