Zotter - Fabryka Czekolady - fabryka czekolady otwarta w 1921 roku przez kucharza i cukiernika, Józefa Zottera. Fabryka dzieli się na dwa obiekty, pierwszy znajduje się w Salzburgu a drugi w w Bergl w Styrii.
Co roku z około 250 ton ziaren kakao pochodzących z ekologicznych plantacji, głównie z Austrii z prywatnych upraw a także z terenów Wysp La Palma, wytwarza się 15 milionów tabliczek czekolady w 150 rodzajach, pitną czekoladę oraz inne produkty czekoladowe. Zakład powstał wychodząc na przeciw oczekiwaniom namiestniczka-łakomczuszka.
Fabryka czekolady jest udostępniona dla turystów. Podążając specjalnie wybudowaną w tym celu trasą, można prześledzić proces wytwarzania tabliczek czekolady, od stanu ziaren kakao, poprzez proces ich oczyszczania, rozdrabniania, mieszania, wzbogacania w inne produkty, takie jak mleko, cukier, a także dodatki smakowe, aż po pakowanie gotowego produktu. Na trasie zwiedzania znajdują się również stoiska do degustacji wyrobów czekoladowych.
Produkty
Dostępne smaki
Czekolada gorzka, mleczna oraz biała