Wycieczka po Austro-Węgrzech: część 6

Leszek Ebe-Grüner
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Leszek Ebe-Grüner »

No i jestem w Królestwie Czech! Tutaj znalazłem fabrykę Skody. Jako fan motoryzacji, podszedłem i podziwiałem tamte samochody. Widać że są eleganckie. Ten zapach silników, a i dźwięk! No to jest klasa! No ale nie tylko z tego Czechy słynęły. Poszedłem zjeść obiad w Czeskiej restauracji. Zacząłem od Kulajda – zupa z grzybami, koperkiem, śmietaną i jajkiem – tradycyjna zupa wiejska. Następnie wziąłem się za drugie danie, a było nim Vepřo-knedlo-zelo
(wieprzowina z knedlami i duszoną kapustą) – narodowe danie czeskie, bardzo popularne już wtedy, zwłaszcza w niedziele i święta. Gdy się najadłem naprawdę dobrym czeskim jedzeniem, to na koniec był deser Buchty – drożdżowe bułeczki z nadzieniem (np. mak, powidła, twaróg), często pieczone w jednej blaszce – bardzo popularne jako przekąska lub deser. Po tym potężnym jedzeniu poszedłem spać i czekała mnie podróż do Austrii Górnej.

Vratislav Vondráček
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Vratislav Vondráček »

Česká a Moravsko-slezská část je nejlepší zkus prosím vypít trochu slivovice a snídat moravské koláče. :D

Obrazek

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

Ježíši, to jsme nestihli prodat jízdenku do Prahy!

Doufám, že se Vám v Praze líbí, zajdeme si na jedno pivčo?

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

Vratislav Vondráček
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Vratislav Vondráček »

Franz Joseph von Habsburg pisze: 7 miesiące temu

Ježíši, to jsme nestihli prodat jízdenku do Prahy!

Doufám, že se Vám v Praze líbí, zajdeme si na jedno pivčo?

České pivo je samozřejmě nejlepší a Praha je nutností, protože je to jedno z nejkrásnějších míst. Jako rodilý Čech z celého srdce říkám, že Česká republika, spolu s Moravou a Slezskem, stojí za to vidět!

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Królestwo Czech”