Powinien być dwa razy ust. 6, poprawione, dziękuję!
K. u. k. III privilegierter Wiener Club
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Wasza Cesarsko-Królewska Wysokość
Szanowni Panowie
Przedstawiam w skrócie moje uwagi
Order Złotego Runa
Łańcuch nosi się na stronu orderowym
Order na wstążce nosi się przy mundurze, fraku, smokingu
Miniaturę nosi się przy garniturze
Order Św. Stefana
Czy tak jak w rzeczywistości wprowadzamy ograniczenia nadań poszczególnych klas ?
Order Leopolda
Rozumiem, że Panie mogą być nim odznaczane
Był taki zwyczaj, że odznaczony Krzyżem Wielkim miał prawo zwracać się do Cesarza „kuzynie” – nie wiem czy było to stosowane
Czy tak jak w rzeczywistości wprowadzamy ograniczenia nadań poszczególnych klas ?
Najniższa klasa powinna być bez nadania szlachectwa, a resztę należy obniżyć o jeden stopień
Order Żelaznej Korony
Order jest niższej klasy niż Order Leopolda, a ma tak samo nadawane tytuł barona i szlachectwo
Wydaje mi się, że szlachectwo powinno być nadane tylko za najwyższą klasę
Za niższe nie powinno być nic dodatkowo nadawane
Krzyż Zasługi Wojennej
Proponuję aby o nadaniu 1 klasy decydował Cesarz, a o nadaniu 2 kl. Decydował Premier z szefem Sztabu
Noszenie odznaczeń
- odznaczenia Monarchii
- odznaczenia Wspólnoty
- inne odznaczenia ułożone w kolejności alfabetycznej państw.
Nie do końca się zgadzam, że Monarcha może nadać inny tytuł, może to spowodować bałagan w tytułach
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Andrew von Habsburg pisze: ↑4 lata temuCzy tak jak w rzeczywistości wprowadzamy ograniczenia nadań poszczególnych klas ?
Co do ograniczeń to myślę że pozostaną one martwym przepisem.Nie podejrzewam aby np. znalazło się jednocześnie 20 osób kwalifikujących się do 1 klasy Orderu św. Stefana.
Andrew von Habsburg pisze: ↑4 lata temuWydaje mi się, że szlachectwo powinno być nadane tylko za najwyższą klasę
Tu jest historycznie, choć w końcu od tego odstąpiono. Tu również nie podejrzewam że będzie taka inflacja szlachectwa jak w realu.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Ekscelencjo
W założeniu miało być jak najwięcej nagród.
Więc po co je łączyć, zawsze będzie więcej.
Z mojej winy nadania były wstrzymywane do 21.11. chciałem żeby była to wielka uroczystość.
Może znajdźmy parę dat w roku i wybierzmy z nich 4, w które jako w święta Cesarz będzie mógł, podkreślam będzie mógł nagradzać poddanych
Na razie zaproponuję dwie 21.11 i dzień powołania MAW
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Co to jest bo jakoś nie mogę skojarzyć? Pod rozwagę przedkładam jeszcze 29.09-datę koronacji pierwszego cesarza z dynastii.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Jest to data śmierci Cesarza Franciszka Józefa
Proponowałbym 1 stycznia - Nowy Rok
i 20.06. lub 14.07. - imieniny Franciszka, obaj nasi Cesarze mają tak na imię
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Dziękuję za uwagi, odniosę się, tak samo jak w wiadomości prywatnej:
Order Złotego Runa - moglibyśmy zmienić treść tego ustępu:
Art. 4.
(...)
4
. Insygnium orderu noszone jest:
na stroju orderowym - na łańcuchu orderowym, złożonym 28 owalnych krzesiw, z których po obu stronach wychodzą stylizowane wiązki płomieni oraz z 28 złotych pierścieni,
na mundurze, smokingu bądź fraku - na szyi na czerwonej wstążce,
na pozostałych odzieniach - w formie miniatury insygnium orderu.
(...)
To świetna uwaga, co inni sądzą?
Order Św. Stefana - jestem raczej przeciwny takim ograniczeniom. Głównie dlatego, że czasem niestety odchodzą od nas obywatele i te ordery będą bardzo blokowane. A z kolei próbować odbierać... przyznam, że to brzmi straszliwie uciążliwie.
Order Leopolda - bez różnicy płci; co do zwrotu "mój kuzynie" - myślę, że większość z nas i tak prędzej czy później przechodzi na "Ty" (ja niestety mam tu zaległości), także z Monarchą, więc nie sądzę, że musimy to określać w ustawie. Co do ograniczeń nadań - jestem oczywiście przeciwny, jak wyżej; co do szlachectwa - cóż, jak dla mnie bez problemu, choć przyznam, że ponieważ mówimy tak czy inaczej o dość wysokim odznaczeniu, nie zmieniałbym tego. Ciekaw jestem zdania innych.
Order Żelaznej Korony - chciałem tu podkreślić pewną równość zasług kulturalno-naukowych z zasługami publicznymi, stąd ten pomysł. Ciekaw jestem zdania innych na ten temat.
Co do szlachectwa za powyższe dwa ordery - myślę, że nie będzie takich problemów, jeżeli będą, to zawsze ustawę można zmienić później. Ale chciałbym po prostu, by te ordery były nadawane rozważnie, stąd to powiązanie i pewnego rodzaju "gradacja".
Krzyż Zasługi Wojennej - może dodamy taki ustęp?
Art. 20.
(...)
7
. Krzyż I klasy może zostać nadany wyłącznie w trybie art. 19 ust. 3 ustawy.
(...)
Noszenie odznaczeń właśnie w ten sposób jest skonstruowane, jakie zmiany by WW proponował?
Co do tytułów - cóż, ja przyznam, że chciałbym zostawić tę furtkę i dowolność, sądzę że warto .
Jeżeli chodzi o uroczystości - tu pewnie wbiję kij w mrowisko, ale uważam, że 21 listopada nie jest szczególnie fortunną datą - to rocznica śmierci jednego z dłużej panujących monarchów, niezbyt więc radosna, by się cieszyć z docenienia wkładu pracy.
Przyznam, że widziałbym tu przede wszystkim następujące daty:
- 24 kwietnia - rocznica powstania wirtualnych Austro-Węgier
- 8 czerwca - rocznica powstania realnych Austro-Węgier (koronacja FJ1 na króla Węgier)
- 20 sierpnia - Dzień Św. Stefana na Węgrzech
- 1 stycznia - Nowy Rok
Dodalibyśmy np. art. 30 i przesunęli dwa kolejne:
Art. 30.
- Odznaczenia oraz tytuły, wymienione w niniejszej ustawie, nadaje się przy okazji ważnych świąt państwowych i rocznic:
24 kwietnia - w rocznicę powstania wirtualnej Monarchii Austro-Węgierskiej,
8 czerwca - w rocznicę koronacji cesarza Austrii Franciszka Józefa I na apostolskiego króla Węgier,
20 sierpnia - w Dzień Św. Stefana,
1 stycznia - w Nowy Rok.
- W szczególnie uzasadnionych przypadkach odznaczenia oraz tytuły mogą być nadane poza dniami, o których mowa w ust. 1
Wiem, że pierwsze trzy są stosunkowo blisko siebie, dlatego dodałem też Nowy Rok. Wolałbym uniknąć przesadnej martyrologii, rocznic śmierci czy urodzin/imienin etc. Rocznicę wybuchu Wiosny Ludów, świętowaną obecnie na Węgrzech, też bym sobie odpuścił .
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Nie ma nic na jesieni aż się prosi 21.11. jak rocznica śmierci Twórcy MAW, ale nie będę się kłócił
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Popieram zdanie JCiKW Cesarza Seniora ws. 21 listopada.