Proszę wybaczyć, ale nie mogę zgodzić się z tą propozycją. Gospodarka ma jednoczyć Monarchię więc przepisy gospodarcze powinny być takie same dla wszystkich krajów
Pierwsza sesja Tymczasowej Rady Krajów Naddunajskich.
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- JCKM Franz Leopold I
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Andrew von Lichtenstein pisze:Proszę wybaczyć, ale nie mogę zgodzić się z tą propozycją. Gospodarka ma jednoczyć Monarchię więc przepisy gospodarcze powinny być takie same dla wszystkich krajów
Przecież to nie jest kwestia przepisów tylko cen działek.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
"Niech każdy Kraj Naddunajski ustanowi zasady funkcjonowania gospodarki na własnym obszarze."
Wydaje mi się, że jest tu mowa o gospodarce, a nie o działkach
- JCKM Franz Leopold I
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Henryk von Groc pisze:Xavery edler Kłopocki pisze:Uważam że to władze krajowe powinny ogłaszać listę dostępnych nieruchomości wraz z cenami, nie jest nam tutaj potrzebna regulacja centralna.
Jeśli przyjmiemy że każdy kraj (to jest każdy z nas, stojący na czele innego kraju) będzie nakreślał nieruchomości i ich ceny objęte w zasadach funkcjonowania gospodarki,(...)
Wydaje mi sie że źle się Panu wydaje.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Zwracam honor i przepraszam
- Graf Henryk von Groc
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Panowie by uniknąć nieporozumień powinniśmy pewne kwestie naświetlić.
Zasady gospodarki które zaproponowałem są oparte o przemysł i rolnictwo. W branży przemysłowej idzie o budowę zakładów i fabryk i pozyskiwania w ten sposób dochodów. Sfera rolnicza jest oparta o zakładanie folwarków prowadzących produkcje rolna i pobierania z tego tytułu dochodów. Tego fundamentu nikt nie zanegował więc wszystkie kraje mogą na nich zbudować własne zasady funkcjonowania gospodarki dopasowując do swych potrzeb rodzaje nieruchomości (np. kamienic miejskich, potów rzecznych lub morskich, manufaktur handlowych, winnic, stadnin koni, itd. itd) oraz cen ich budowy i zysków z nich otrzymywanych. Możliwości są ogromne i na pewno pozwolą każdemu regionowi na kreowanie swojej odmienności przy zachowaniu wspólnych podstaw funkcjonowania gospodarki.
Trzeba nam jednak mieć świadomość, że jedna osoba tego nie ogarnie (w system bankowy też będzie problem z wprowadzeniem tylu różnorodnych danych) i każdy namiestnik kraju będzie musiał obsługiwać konto Kraju którym zarządza wypłacając zyski i pobierając opłaty za budowę (zakup) nieruchomości na terenie swego kraju.
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Ja nadal uważam że system powinien być jeden.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Henryk von Groc pisze:Możliwości są ogromne i na pewno pozwolą każdemu regionowi na kreowanie swojej odmienności przy zachowaniu wspólnych podstaw funkcjonowania gospodarki.
Zatem wystarczy aby każdy czy prowincja sama decydowała o cenie gruntów itd. Czy jest możliwość tak zredagować dokument ??
emeryt
- Graf Henryk von Groc
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Oczywiście, każdy przeredagowuje wedle swego uznania i potrzeb art 6, 7 i 9 i publikuje u siebie dokument o zasadach funkcjonowania gospodarki na obszarze swego kraju. Potem w odniesieniu do art. 12 publikuje własna Księgę Notarialna w której będzie wpisywał powstające na jego terenie zakłady, fabryki i folwarki. Gdy pojawi się bank założy konto swego kraju i będzie je obsługiwał.