Jakie są wogóle propozycje?
Pierwsza sesja Tymczasowej Rady Krajów Naddunajskich.
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
- Graf Henryk von Groc
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
To może jako pierwszy pozwolę sobie na prezentacje rozwiązań funkcjonowania gospodark. Z obserwacji i doświadczenia wiem że wchodzenie w drobiazgi jak kupno / sprzedaż detaliczna się nie sprawdza. W warunkach wirtualnych najkorzystniejsze są uproszczone formy rozwoju zakładów i gospodarstw rolnych. Idąc tym torem, proponuję w dziedzinie przemysłu oprzeć się na budowie zakładów i fabryk, w rolnictwie na folwarkach. Teraz szczegóły:
1. Każdy obywatel Austro-Węgier ma prawo prowadzić działalność gospodarczą.
2. Prowadzona działalność winna być zgłoszona (na forum) poprzez informację o wybudowaniu i otwarciu zakładu, fabryki, firmy usługowej, handlowej albo folwarku ziemskiego.
3. Każda manufaktura, zakład, fabryka lub firma winna powstać w jednym z miast, a folwark ziemski na gruntach wiejskich.
4. Do wykupu (nabywania na własność) gruntów miejskich i wiejskich mają prawo wszyscy obywatele.
5. Przez grunty miejskie rozumie się działki w miastach.
6. Przez folwark ziemski rozumie się zabudowę folwarczną oraz ziemie orne, łąki, pastwiska i lasy wchodzące w skład folwarków.
7. Sprzedaż/kupno gruntów miejskich i wiejskich dokonuje się w Biurze Notarialnym. Po wniesieniu stosownych opłat nowego właściciela gruntów wpisuje się do odpowiednich ksiąg notarialnych.
8. Wartość nieruchomości określa się na :
- Dwór (rezydencja wiejska) – 500 koron
- Pałac – 2000 koron
- Zakład / Fabryka hale i budynki z działką – 5500 koron
- Folwark ziemski - budynki z gruntami - 5500 koron
9. Podstawą działalności przemysłowej są zakłady i fabryki, a zdolności produkcyjne określa wielkość zakładu / fabryki.
10. Dochody z zakładu lub fabryki wynika z ich zdolności produkcyjnej (wielkości) i wynosi 500 koron po uwzględnieniu kosztów produkcji, pozyskania surowców i energii oraz opłaceniu pracowników.
11. Podstawą gospodarki rolnej są folwarki ziemskie które prowadzą produkcję rolną.
12. Dochody z folwarków ziemskich wynikają z ich zdolności produkcyjnej (wielkości) i wynosi 500 koron po uwzględnieniu kosztów produkcji i energii oraz opłaceniu pracowników.
13. Zdolności produkcyjne zakładu / fabryki i folwarków ziemskich można podnieść poprzez ich rozbudowę.
14. Koszt każdej rozbudowy to 5000 koron.
15. Każda rozbudowa zakładu / fabryki lub folwarku ziemskiego jest oznaczona jako (*) i zwiększa dochód o 100%.
16. Zyski z zakładów i manufaktur oraz folwarków ziemskich są wolne od podatku.
17. Zdolności produkcyjne można można podnieść poprzez jej rozbudowę.
18. Koszt każdej rozbudowy to 5000 koron.
19. Każda rozbudowa zakładu / fabryki jest oznaczona jako (*) i zwiększa dochód o 100%.
20. Zyski z gospodarstw rolnych i folwarków są wolne od podatku
21. Surowce z zasobów państwowych, potrzebne do produkcji rzemieślniczej i usługowej są dostarczane przedsiębiorcom w każdej potrzebnej ilości.
22. Opłata za surowce i energię jest uwzględniana przy wyliczaniu dochodów z zakładów / fabryk i folwarków ziemskich.
23. Właściciele wszystkich zakładów / fabryk i folwarków ziemskich są wpisywani w Księgi Notarialne co stanowi potwierdzenie ich prawa własności.
24. Każdy "nowy" obywatel otrzymuje do użytku zakład / fabryką w jednym z miast albo folwark ziemski, które może wykupić na własność. Do tego czasu nieruchomości te są traktowane jako dzierżawa.
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Super Ekscelencjo
Zamieniłbym tylko obywatela na mieszkańca. Proszę pamiętać, że my też jesteśmy mieszkańcami.
Poza tym może się zdarzyć sytuacja, że ktoś będzie u nas mieszkał a nie będzie miał obywatelstwa
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- Leszek van der Fryssau
- Reakcje:
Wysoka Rado,
mam pytanie do twórców nowego forum. Nie mogę się zalogować na nowe forum. Pomocy.
(-) Leszek baron van der Fryssau
Dreamlandzki Polityk i Dziennikarz
Lord Parlamentu Królestwa Dreamlandu
Burgrabia Miasta Koppenberg
Prezydent Korporacji Fryssau
Prezes Dreamland Radio Television
Reaktor Naczelny gazety Nasz Dreamland.
- Ritter Wiktor Maretzky
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
A ogłoszenie na górze nowego forum, Szanowny Pan widział?
Prosimy nie rejestrować się na forum, nie podejmować prób logowania ani nie wdawać się w dyskusje!
Forum jest w trakcie testów, życie kraju odbywa się na http://maw.cba.pl
Stetryczała pierdoła
-
Thomas von Lisendorff
- Reakcje:
-
Kto to?
Ogólnie projekt jest ok. Mam kilka pytań co do niego.
Po pierwsze kto tym wszystkim się będzie zajmował i co jeżeli tej osoby zabraknie? Po drugie, skoro są grunty i podatki potrzebne będą także konta osobowe oraz firmowo - gruntowe. Czy jedna osoba poradzi sobie z tym wszystkim?
I kto stanie na czele gospodarki?
/-/ Admirał Thomas von Lisendorff - Dostojewski
Trener FK Olimpic Sarajevo
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Tak o to właśnie chodzi, posiadanie i rozwijanie majątków i fabryk.
10. Dochody z zakładu lub fabryki wynika z ich zdolności produkcyjnej (wielkości) i wynosi 500 koron po uwzględnieniu kosztów produkcji, pozyskania surowców i energii oraz opłaceniu pracowników.
ten dochód będzie wypłacany raz na jaki czas?
14. Koszt każdej rozbudowy to 5000 koron.
i czy koszty rozbudowy nie są za duże w stosunku do dochodu?? Oczywiście jak powstanie bank uruchomi się system pożyczek i kredytów.
Andrew von Lichtenstein pisze:Super Ekscelencjo
Zamieniłbym tylko obywatela na mieszkańca. Proszę pamiętać, że my też jesteśmy mieszkańcami.
Poza tym może się zdarzyć sytuacja, że ktoś będzie u nas mieszkał a nie będzie miał obywatelstwa
I tak zapewne się stanie, można tylko zaznaczyć,że mieszkańcy nie mają prawa do aktu własności gruntów.
Ahmed Pasza pisze:Ogólnie projekt jest ok. Mam kilka pytań co do niego.
Po pierwsze kto tym wszystkim się będzie zajmował i co jeżeli tej osoby zabraknie? Po drugie, skoro są grunty i podatki potrzebne będą także konta osobowe oraz firmowo - gruntowe. Czy jedna osoba poradzi sobie z tym wszystkim?
I kto stanie na czele gospodarki?
po pierwsze ja jako Sekretarz d/s gospodarki w radzie Narodowej, po drugie wg. planu Herr vor Groc'a wszystko jest zwolnione z podatków. i jedna osoba sobie nie poradzi dlatego może Rada Nadzwyczajna zostanie poddana rekonstrukcji albo zostanie rozbudowany Sekretariat d/ gospodarki z wyłaczeniem innowierców i osób skompromitowanych współpracą z uzurpatorem
Generalnie "plan gospodarczy von Groc"a" w niczym nie ogranicza rozbudowy przemysłu w Cekanii i daje szeroki wachlarz możliwości do działania.
emeryt
- Graf Henryk von Groc
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Meine Herren
Cieszę się że przedstawiony materiał został przychylnie przyjęty. Chcę jednak zaznaczyć, że zaprezentowany plan jest jedynie materiałem do dyskusji. Starałem się na ograniczyć możliwości operacji jakie można przeprowadzać bo mam świadomość że ktoś będzie to musiał nadzorować, a ruszyć z miejsca jest zawsze najtrudniej. Dlatego też ująłem cenę działek w mieście w cenę fabryk, zaś cenę gruntów wiejskich w cenę folwarków, stad ich wysokość. Niemniej można je obniżyć. Dziś aby uczynić owe zasady gospodarki bardziej czytelnymi postaram się ubrać je w artykuły uwzględniając już złożone uwagi. Myślę że po wniesieniu poprawek będzie można przedstawić całość Radzie Nadzwyczajnej do aprobaty.
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Szanowni Panowie
Ja bym nie obniżał żadnych kwot. Aby zdobyć majątek trzeba się napracować.
Nie wiem czy to się da. Przy przedsiębiorstwach, proponowałbym sprzedaż akcji. Ten kto ma akcje dostaje dywidendę.
Jedna akcja kosztuje mniej niż cała fabryka.
Każda fabryka ma na przykład 100 akcji, nie kupione akcje należą do Państwa. Mogą być w każdej chwili sprzedane, a jak nie to państwo ma dodatkowe dochody.
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier