No tak. To prawda.
Przepraszam, że o tym w ogóle pomyślałem.
Handel Morski
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz
- Reakcje:
-
Kto to?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temu.....a my czasem nie mieliśmy się spotkać w KTG w tym tygodniu?
No tak, całkowicie zapomniałem, to przez te upały.
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuNo tak. To prawda.
Przepraszam, że o tym w ogóle pomyślałem.
Nic się nie stało.
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Nadszedł ostatni dzień konwoju. Żeglarze pracowali dobrze aby jak najszybciej skończyć rejs i udać się na odpoczynek.. Dostali już informację o zaproszeniu Bana. i wyobrażali sobie błogie leniuchowanie na abackich plażach. To jednak przyszłość. Na razie zawinęli do Triestu gdzie czekał przedstawiciel praskiego fabrykanta mebli który miał odebrać ładunek. Owoce sprzedano sklepikarzom i przechodniom.
Zarobione pieniądze. przekazano na pokład towarzyszącego żaglowcom z oddali brygu, a ten ruszył w kierunku Gdańska.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Już drugi raz zza horyzontu wyłonił się dalmacki brzeg, już drugi raz żaglowce niosły pod pokładami drewno, owoce a także ładunek win z Grecji i Ziemii Świętej. Załogi mijanych łodzi przyglądały się ciekawie wyprawie, bowiem nieczęsto na tych wodach można już spotkać drewniane jednostki
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
A kobiety w porcie bywające, nie rzadziej niż mężczyźni, w tym całym pędzie nie zauważyły drewnianej jednostki pływajacej, ale gdy ów statek dobił do brzegu i w głąb portu wkroczył kapitan dowodzący tym "zaczarowanym" żaglowcem oniemiały...
Ich oczom ukazał się wysoki i powabny mężczyzna ze znakomicie przyciętym wąsem i równie dostojnym przedziałkiem. Kroczył do przodu niczym członek pułku reprezentacyjnego k. u. k.. Tak jak szybko się pojawił tak szybko zniknął z "zamydlonych" oczu mieszkanek Triestu. Stary przechodzień usłyszał tylko westchnięcie młodej włoszki i... życie w porcie wróciło do normy...
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
-Panie baronie!!! Panie baronie!!!!!- zdyszany Istvan wpadł do gabinetu barona.
-Cóż to mój drogi, za maniery, wiesz dobrze, że nie lubię jak mi się przeszkadza przy porannej kawie i w czasie przeglądania porannej poczty!
-Panie baronie!! Panie baronie!!!-istvan nie mógł załapać tchu.
-Mój drogi, co się dzieję? Jego Królewska Mość dał mi dymisję? A może zesłał mnie do moich dóbr? Wiem, już wiem, znalazłeś klucz do szkatułki z pieniędzmi klubowymi!!?
Istvan dalej nie może złapać tchu, ale przecząco kręci głową.
-To może mój drogi, szykuję się jakiś order dla mnie? Też nie, a już wiem JW Max zaprasza nas na wybrzeże abyśmy zażyli ciepłego jesiennego słońca nad Adriai-tenger!
-Nie panie baronie!-Istvan odzyskał głos-Galeony kupieckie do portu w Póla wpłynęły i mali podstępni Włosi, chcą przejąć cały handel!!!
-Co!!! Pakuj bagaże jedziemy na handlową wojnę!!!
-A reumatyzm pana brona?
-Musi poczekać, pierwsze obowiązki a potem choroba.
Tak, moi drodzy italiofobia, była jedna z dziwactw barona, którą on sam traktował jako swoją prywatną krucjatę
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte