Moderacja: K.u K. Verwaltungsbureau

Sprawy Techniczne

Edler Miroslav Barbarez
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Nieprzeczytany post autor: Miroslav Barbarez »

Wasza Cesarsko-Królewska Mość, streszczając tak bardzo jak Bośniak jest w stanie:

- zaskoczenie pierwsze: zakładka "Recent Topics" pojawia sie na górze strony;
- zaskoczenie drugie: w przeciągu kilku godzin zakładka "Recent Topics" przesuwa się na prawą stronę forum.

;)

Мирослав Барбарез

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

Fajne to! Co prawda Jego Cesarska i Królewska Mość chodzi teraz po Hofburgu z zadowoloną miną i co chwilę mówi "Nie chwaląc się, jam to sprawił", że nie idzie wytrzymać, no ale cóż począć.

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

Miroslav Barbarez pisze: 5 lata temu

- zaskoczenie pierwsze: zakładka "Recent Topics" pojawia sie na górze strony;
- zaskoczenie drugie: w przeciągu kilku godzin zakładka "Recent Topics" przesuwa się na prawą stronę forum.

Po pierwsze primo, to rozszerzenie które za to odpowiada ma przedziwną konfigurację, m.in. dzięki temu może sobie Gospodin samodzielnie ustawić gdzie się będzie ten panel wyświetlać, więc dopiero po jakimś czasie odkryłem że muszę za każdym razem nadpisywać ustawienia użytkowników...
Po drugie primo, to może być również kwestia urządzenia - na wąskich ekranach (np. telefonu czy tableta) wyświetla się rzeczywiście na górz

Franz Joseph von Habsburg pisze: 5 lata temu

Fajne to! Co prawda Jego Cesarska i Królewska Mość chodzi teraz po Hofburgu z zadowoloną miną i co chwilę mówi "Nie chwaląc się, jam to sprawił", że nie idzie wytrzymać, no ale cóż począć.

**Ojcze!** Tyle razy Cię prosiłem żebyś mnie publicznie nie zawstydzał...

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Franz Joseph von Habsburg pisze: 5 lata temu

Fajne to!...

Fajne !!!

emeryt

Ritter Wiktor Maretzky
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Nieprzeczytany post autor: Wiktor Maretzky »

Ja tu w sprawie rang na forum. Zgodnie z Rozporządzeniem Naczelnego Dowództwa:

Henryk von Groc pisze: 5 lata temu

Obrazek
Rozporządzenie Naczelnego Dowództwa
№ 200327

Z dniem dzisiejszym wszystkie awanse na poszczególne stopnie wojskowe we wszystkich rodzajach sił zbrojnych Monarchii Austro-Węgierskiej nadaje Jego Cesarska i Królewska Mość jako naczelny dowódca wojsk. Tym samym znosi się zależność posiadanego stopnia od zaangażowania
w służbę wojskową oraz życie społeczne Monarchii Austro-Węgierskiej (t.j. aktywność na forum).
Wiedeń, dn. 26 marca 1920

(-) gen. Henryk Groc Hrychowicz
Szef Sztabu Naczelnego Dowództwa

Rozporządzenie rozsądne. Nie każdy aktywny mieszkaniec jest zaangażowany w sprawy wojskowe, a dzięki aktywności forumowej mógłby wysoko awansować w hierarchii wojskowej, co niewątpliwie wywołało by niezłe zamieszanie w naszej niezwyciężonej k.u.k. Armee. Jednak nie do końca się z tym zgadzam.
Jak dobrze wiemy, każdy obywatel Monarchii podlega obowiązkowi służby wojskowej. A na teraz, to ja widzę w naszej k.u.k. Armee samych jenerałów. A gdzie reszta? Szkoda by było, gdyby tak piękne emblematy jakie mamy, pozostały niewykorzystane. Rangi wojskowe na forum, spotkały się z uznaniem większości użytkowników. Dlatego też uważam, że powinniśmy pójść na kompromis. Proponuję, aby część stopni wojskowych była przyznawana za aktywność na forum (szeregowych i podoficerów), zaś nominacje na stopnie oficerskie była w gestii Naczelnego Dowództwa.
Na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki/Armia_Austro-W%C4%99gier sporządziłem taką tabelkę z propozycją nowych rang na forum:
Obrazek
Wtedy, jak to mówią na Bukowinie: będzie i wilk syty i owca rozszarpana ;) .
Co Państwo o tym sądzą?

Stetryczała pierdoła

Graf Henryk von Groc
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Henryk von Groc »

Nie widzę takiej potrzeby. Wszystkie rangi i ich hierarchię reguluje rozporządzenie viewtopic.php?p=2954#p2954
Sprawę powołań do odbycia obowiązkowej służby uregulujemy w najbliższym czasie rozporządzenie ministerstwa wojny. Awanse wydaje i ogłasza Jego Cesarska Mość. Faktem jest że nie wszystkie jeszcze zostały wprowadzane do systemu, ale upraszam o cierpliwość. niebawem wszystko będzie dopracowane. Względem weteranów, którzy posiadają wieloletni starz sugerowałem by otrzymali wszyscy oni stopnie oficerskie. Co do osoby Szanownego Pana, proponowałem nadanie stopnia majora i jeszcze dziś wystąpię do Jego Cesarskiej Mości z wnioskiem o jego nadanie.

Ritter Wiktor Maretzky
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Nieprzeczytany post autor: Wiktor Maretzky »

Tak od razu na majora :o ? A gdzie niższe szczeble? Moim zdaniem na awanse to trzeba sobie zasłużyć ciągłą pracą, bo inaczej stracimy motywację do działania. Przyjęcia stopnia majora odmawiam, stopień leutnanta przyjmę z radością. I tak, stopień po stopniu, może kiedyś zostanę i jenerałem, jak sobie oczywiście zasłużę :D.

Stetryczała pierdoła

JCKM Franz Leopold I
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Franz Leopold I »

Meine Herren!
Cieszę się niezmiernie, że ta kwestia została ponownie podniesiona :)

Na wstępie pokrótce przypomnę skąd wzięła się sytuacja obecna:
Istniejący wcześniej system działał w ten sposób, że po napisaniu odpowiedniej ilości postów na forum, użytkownikom przypisywana była odpowiednia "ranga". Jakkolwiek, **rzecz jasna** jestem wielkim zwolennikiem nagradzania za wszystkie przejawy aktywności w kraju, to _powiązanie tych poziomów aktywności z nazwami stopni wojskowych_ rodziło serię problemów:

1. Mamy w Monarchii bardzo rozbudowane i prężnie działające Siły Zbrojne;
Co za tym idzie, w poszczególnych gałęziach wojsk musi istnieć hierarchia dowodzenia oraz rzeczywiste stopnie wojskowe. [Jak wspomniałem w dyskusji](viewtopic.php?p=3408#p3408) na ten temat, skutkowało to w praktyce tym, że osoba mająca stopień dajmy na to, chorążego (Faehnrich) Armii, w swoim profilu na forum figurowała jako Zugsfuehrer albo i jako Feldmarschall. Pomijając już fakt, że zwyczajnie sprawiało to nieco głupie wrażenie, to co dużo istotniejsze, tworzyło spore pole do pomyłek i nadużyć.

2. Monarchia zawsze przyciągała sporą uwagę osób z innych państw mikroświata, **i zawsze było u nas niemało gości zagranicznych**;
To w zasadzie szczególny przypadek powyższej sytuacji, więc nie będę się powtarzać. Zasadniczo wychodziło na to, że w poprzednim systemie jako posiadające ten czy inny stopień wojskowy mogły się wyświetlać osoby nie będące wojskowymi, ba, awet obywatelami czy mieszkańcami Monarchii. Przykłady można mnożyć, od osób które po prostu składają kurtuazyjną wizytę, takich "turystów", przez zagranicznych dyplomatów, aż po koronowane głowy - zapewne Panowie zgodzą się ze mną, że widok Księcia Sarmacji czy Patriarchy Rotrii figurujących na forum jako C.i K. gefreiterzy byłby cokolwiek... niecodzienny ;)

3. Powyższe możemy odnieść równie dobrze do osób które u nas mieszkają, ale nie uzyskały jeszcze obywatelstwa, nie zamierzają się o nie starać, czy nawet je utraciły;
Pomijając już wszystkie powyżej przytoczone argumenty, to uważam że nie licowałoby to z powagą i prestiżem K.u K. Bewaffnete Macht, które to jak powszechnie wiadomo, są najlepszym wojskiem całego znanego świata ;)

4. Nie istniała możliwość ustawienia więcej niż jednego systemu rang;
Choć na pierwszy rzut oka to drobnostka, to bardzo mocno stoję na stanowisku, że tego rodzaju dyskryminacja Kriegsmarine, czy nawet Kaiserschützen (te wspaniałe zielone patki z Edelweiss!) jest nie na miejscu. Wiem że powtarzam się jak zacięta płyta, ale _jesteśmy obywatelami właśnie Austro-Węgier a nie Scholandii ze wględu na nastrój, klimat i tradycje C.i K. Monarchii_.

Będę chciał się odnieść jeszcze do dwóch wspomnianych przez Panów spraw, ale to odrobinę później, muszę na trochę odejść od komputera :)

Graf Henryk von Groc
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Henryk von Groc »

Wiktor Maretzky pisze: 5 lata temu

Tak od razu na majora :o ?

Nie rozumiem, z tego co wiem posiada Pan jeden z najdłuższych stażów służby w Monarchii. Nie proponował bym awansu na tak wysoki stopień komuś kto zaczyna służbę.

Wiktor Maretzky pisze: 5 lata temu

Moim zdaniem na awanse to trzeba sobie zasłużyć ciągłą pracą, bo inaczej stracimy motywację do działania. Przyjęcia stopnia majora odmawiam, stopień leutnanta przyjmę z radością.

Myślę jednak że ocena żołnierzy i ich służby należy do przełożonych. Wojsko to nie księga życzeń. Wniosek podtrzymuję, a decyzja i tak należy do Jego Cesarskiej Mości.

JCKW Maksymilian Rudolf Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Nieprzeczytany post autor: Maksymilian Rudolf Habsburg »

zapewne Panowie zgodzą się ze mną, że widok Księcia Sarmacji czy Patriarchy Rotrii figurujących na forum jako C.i K. gefreiterzy byłby cokolwiek... niecodzienny

Ale jaki poręczny w stosunkach dyplomatycznych!

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Kancelaria”