Czasy ołomunieckie... I wszystko jasne.
Szkoda, że ja nie wiem o co chodzi.
Krótko,no pewnie, że jestem krótko. Najlepsze jest to, że cały czas mam do siebie wyrzuty sumienia, że robiętak mało dla kreowania tego co chciałem przychodząc tutaj.
Praskie wiadomości
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Michał F. Lubomirski-Lisewicz
- Reakcje:
-
Kto to?
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuCzasy ołomunieckie... I wszystko jasne.
Szkoda, że ja nie wiem o co chodzi.
Krótko,no pewnie, że jestem krótko. Najlepsze jest to, że cały czas mam do siebie wyrzuty sumienia, że robiętak mało dla kreowania tego co chciałem przychodząc tutaj.
Prawdę rzekłszy, też nie wiem, o co chodzi z czasami ołomunieckimi. Przypuszczam jednak, że chodzi o czasy dość odległe, gdy Pan Baron tam mieszkał (jeśli tam mieszkał...)
Ależ, Panie Poruczniku! Szanowny Pan robi naprawdę wiele.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Stolnik podlaski
Rector Universitatis Cracoviensis
Regimentarz wojsk litewskich
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuPrawdę rzekłszy, też nie wiem, o co chodzi z czasami ołomunieckimi. Przypuszczam jednak, że chodzi o czasy dość odległe, gdy Pan Baron tam mieszkał (jeśli tam mieszkał...)
A ja strzelam, że chodzi o "fantazję" Szlachetnego Barona.
Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuAleż, Panie Poruczniku! Szanowny Pan robi naprawdę wiele.
To zależy jak na to patrzeć. Gdybym był bardziej zorganizowany to byłbym bardziej konkretny.
- Reakcje:
-
Kto to?
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuMichał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuPrawdę rzekłszy, też nie wiem, o co chodzi z czasami ołomunieckimi. Przypuszczam jednak, że chodzi o czasy dość odległe, gdy Pan Baron tam mieszkał (jeśli tam mieszkał...)
A ja strzelam, że chodzi o "fantazję" Szlachetnego Barona.
Znaczy się... Ja też tak sądzę.
Ale być może jakieś czasy ołomunieckie istniały. Chyba że to też fantazja... znaczy, wspomnienia.
Heinz-Werner Grüner pisze: ↑4 lata temuMichał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuAleż, Panie Poruczniku! Szanowny Pan robi naprawdę wiele.
To zależy jak na to patrzeć. Gdybym był bardziej zorganizowany to byłbym bardziej konkretny.
Być może. Nie wiem.
Ciekawym, co Szanowny Pan ma na myśli.
Stolnik podlaski
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Kiedyś na pewno w Ołomuńcu mieściła się siedziba kompanii barona. Niewiem jaki jest stan obecny
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Michał F. Lubomirski-Lisewicz pisze: ↑4 lata temuAle być może jakieś czasy ołomunieckie istniały. Chyba że to też fantazja... znaczy, wspomnienia.
Żadne tam fantazje.
W Ołomuńcu mieścił się sztab Wojskowej.......kurcze jak to się nazywało, Wojskowy Korpus Pomocniczy, o tak to się nazywało. Służyłem tam w radze szeregowca.
Po upadku Monarchii z resztkami WKP tkwiłem na posterunku, aż przyszły lepsze czasy, to znaczy kiedy zostałem namiestnikiem krajów Korony św. Wacława. Był nawet wtedy na mnie zamach! A co, takie były czasy. Od tamtych to czasów "znam" Istvana, od tamtych to czasów datuję się moja przyjaźń z naszym Miłościwym Panem. Co? Łady kawałek historii??
Moritz von Oranien-Nassau pisze: ↑4 lata temuKiedyś na pewno w Ołomuńcu mieściła się siedziba kompanii barona. Niewiem jaki jest stan obecny
I to prawda istniała, wtedy Czesko-Morawska Kompania Wydobywcza.
Wojowaliśmy wtedy z uzurpatorem, wraz JW @Andrew von Habsburg wzięliśmy wtedy Wiedeń w kleszcze. A Moritz trzymał dla Monarchii Galicję i Lodomerię.
@Moritz von Oranien-Nassau dobrze pamiętam?
emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
To musiały być ciekawe czasy...
Stolnik podlaski
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Borys von Targersdorf pisze: ↑4 lata temuWojowaliśmy wtedy z uzurpatorem, wraz JW @Andrew von Habsburg wzięliśmy wtedy Wiedeń w kleszcze. A Moritz trzymał dla Monarchii Galicję i Lodomerię.
@Moritz von Oranien-Nassau dobrze pamiętam?
Tak było. Teraz się zorientowałem że współdziałem wtedy z czeską dywizją która dziś wchodzi w skład korpusu pod moją komendą.
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Stworzyliśmy wtedy Austriacką Unię Gospodarczą, aby ułatwić przepływ towarów i ludzi pomiędzy krajami koronnymi......konkretnie chodziło o broń i żołnierzy ale zadania zjednoczeniowe tez miała.
emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Łezka się w oku kręci na te wspominki.