-Nic baronie, nic! Śpij dalej... Wegry stoją na swoim miejscu, Budapeszt tym bardziej, a Dunaj nie płynie w przeciwną stronę. Sprawdzałem czujność Szlachetnego Barona. - Leutnant poklepał po ramieniu przyjaciela i zasiadł na swoim miejscu czekając na wznowienie obrad...
[XV] Rozpoczęcie obrad Reichsratu XV kadencji
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- JCKW Andrew von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Wasza Cesarsko-Królewska Wysokość
Proszę o głos
Andrew von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Regent Monarchii Austro-Węgier
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Dziękuję Wasza Cesarsko Krolewska Wysokość
Wnioskuję, aby Cesarz zawsze mógł wejść do Parlamentu i przysłuchiwać się obradom
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Andrew von Habsburg pisze: ↑4 lata temuDziękuję Wasza Cesarsko Krolewska Wysokość
Wnioskuję, aby Cesarz zawsze mógł wejść do Parlamentu i przysłuchiwać się obradom
A to nie jest oczywiste Wasza Wysokość? Ja sobie nawet nie wyobrażam innej sytuacji, że Monarcha nie uczestniczy w obradach. Jedyne co go ogranicza, to nie bierze udziału w głosowaniu...
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Z wypowiedzi Panow wywnioskowalem, że tylko delegaci będą mieli dostęp do Parlamentu, dlatego postanowiłem upomnieć się o prawa Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości.
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Wasza Wysokość ma rację - zanadto uprościłem moją wypowiedź.
Prawo do wypowiedzi będzie miała tylko grupa "Reichsrat". Obrady mogą obserwować wszyscy, także Najjaśniejszy Pan. Dodatkowo JCKM może brać w nich technicznie udział, zwyczajnie dlatego, że jest administratorem forum.
Moglibyśmy oczywiście stworzyć regulamin Rady, uwzględniający taką obecność JCKM (czy też np. osób dopuszczonych do obrad) ale odnoszę wrażenie, że byłoby to nieco bez sensu. Jesteśmy mikronacją, gdzie oczywiście czasem są potrzebne przepisy (ot, choćby ordery, stopnie wojskowe czy sama Ugoda; lub sprawy czysto fabularne, jak prawo drogowe czy rejestracje samochodowe), ale jednak trochę też pracujemy na prawie zwyczajowym i pewnym zdrowym rozsądku, i to powinno ogólnie rzecz biorąc działać. Zresztą zwyczaj jest w Austro-Węgrzech jednym ze źródeł prawa, na podst. art. 21 ust. 1 Ugody - i bardzo dobrze, bo gdybyśmy mieli na wszystko tworzyć ustawy i regulaminy, to źle byśmy skończyli .
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
- Heinz-Werner Grüner