Z całym szacunkiem Panowie, ale nikt mi nie odpowiedział, przynajmniej nic nie zrozumiałem z tego.
Czym są Austro-Węgry?
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- JCKW Franz Joseph von Habsburg
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Kriegsmarine
Pozwolę sobie zabrać głos, jako założyciel wirtualnej Monarchii. Nie chcę pisać oklepanego "ogranicza nas tylko wyobraźnia" - aczkolwiek tak to trochę jest. Otóż właściwie brak jednej konkretnej wersji historii, zresztą pomysł na to, by datować wszystko w obecny sposób pojawił się dość niedawno, biorąc pod uwagę całą historię naszej Monarchii. Było już wiele koncepcji na ujęcie tego w stylu "historii przedinternetowej", jak mają to Wandowie czy Sarmaci, nigdy wszak nie przyjęliśmy jednej wersji, przynajmniej ja sobie takiej nie przypominam.
Nie chcę sobie na zbyt wiele pozwalać, ale wydaje się Pan jak najbardziej "czuć" całą ideę, więc proszę pisać - nie wszystko musi być "poprawne", bo też trudno o jakiejkolwiek poprawności mówić w tym kontekście. Jest Pan częścią Monarchii, tworzy ją Pan, ma Pan szansę mieć wpływ na to, jaki będzie miała kształt, także narracyjnie, jestem przekonany, że wszystko będzie w porządku .
Gdyby chciał Pan skonsultować jakiś pomysł, z pewnością wszyscy pomogą, znajdzie się tu mnóstwo ludzi również "czujących" tę epokę. I ja postaram się pomóc, jeżeli będzie trzeba, z największą przyjemnością .
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
Po pierwsze dziękuję za odpowiedź Wasza Cesarsko-Królewska Wysokość, doceniam takie wytłumaczenie. Jestem typem osoby, która pochłania w sposób przyśpieszony wszelką wiedzę, by właśnie "wczuć" się w klimat, bądź co bądź czegoś co nie istnieje, ale równie cieszy i bawi. Nie lubię nie wiedzieć, a czasem ciężko znaleźć te "sztywne" wytyczne. Dziś na przykład trochę poczytałem o rzeczywistych orderach(właściwie to o pasjonacie-kolekcjonerze) z tego okresu. To małe dzieła sztuki! Drobne detale, tam jest dopiero klimat! Pocztówki z wizerunkiem Franciszka Józefa I (II także ), Karola I czy też cała seria 200(!) przepieknie wykonanych, przedstawiających oficerów Armii C.K.
Mam także niemałą koncepcję związaną z motoryzacją, ale o tym kiedy indziej. Nadrobiłem więc wszelaką wiedzę o Emilu Jellinku, Beli Eggerze, Jacobie Lohnerze, Siegfridzie Marcusie oraz o markach Rotax, Steyr, Austro-Daimler czy też Puch. A czy drodzy krajanie wiedzieli, że Ferdynand Porsche urodził się w Czechach i zadeklarował się jako obywatel Czechosłowacji? O mało mi oczy z oczodołów nie wypadły.
Na pomoc wszystkich mieszkańców Monarchii cały czas liczę, a szczególnie tych najbardziej doświadczonych. Proszę mieć świadomość, że z oferty pomocy, prędzej czy później, skorzystam. To pewniejsze niż to, że piwo u mnie w domu przetrwa 48 godzin. ;P
-
Barò Emeryt
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Poznanie Monarchii jest ciekawe i zajmujące, ale też niełatwe. O teraz Monarchia żyje piłką kopaną, więc przykład będzie futbolowy, drużynę Hajduk Split działacze założyli w....czeskiej Pradze
emeryt
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Heinz-Werner Grüner
- Reakcje:
-
Kto to?
Landstreitkräfte
- Ritter Moritz von Oranien-Nassau
- Reakcje:
-
Kto to?
Ordery
Landstreitkräfte
Najeżdżając myszką na komunikat jak dawno to zrobiono wyświetlamy datę.
Freiherr Moritz von Oranien-Nassau,