Moderacja: Heinz-Werner Grüner

1. RALLYE LEOTIEN (Rajd Leocji) - Temat do rozmów

Barò Emeryt
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Emeryt »

Heinz-Werner Grüner pisze: 5 lata temu

Mimo to zabawa jest zawsze pzrednia. ;)

Tym bardziej, jak się ogląda Bahrajn :)

emeryt

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Nieprzeczytany post autor: Heinz-Werner Grüner »

Dziś pewnie będę robił przerwę w oglądaniu, no chyba, że zapomnę. ;)

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

KLASYFIKACJA GENERALNA RAJDU LEOCJI:
Obrazek

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Mamy również uzupełnioną "generalkę"...

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

Piotr Jankowski
Awatar użytkownika
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Piotr Jankowski »

Świetni, jak zwykle doskonała organizacja, ogromne zainteresowanie, tylko klimat już nie ten sam...

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Piotr Jankowski pisze: 5 lata temu

Świetni, jak zwykle doskonała organizacja, ogromne zainteresowanie, tylko klimat już nie ten sam...

Dlaczego nie ten sam klimat? Wszelkie uwagi są mile widziane!

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

Rzeczywiście doskonała organizacja, warto to przyznać. Ja dodam tylko, że w równie rajdowym tempie zacząłem pracę nad ustawą o medalach, orderach, odznaczeniach oraz tytułach szlacheckich i honorowych - bo też Najjaśniejszy Pan powinien mieć podstawę prawną, by docenić tę działalność :-).

EDIT:
Właściwie rzecz dla mnie najtrudniejsza - ordery - jest skończona, choć znaczenie niektórych zmieniłem, by lepiej przystawało do naszych realiów. Oczywiście specjaliści od falerystyki pewnie dopatrzą się pewnych uproszczeń - ale myślę, że to uproszczenia konieczne dla nas. W gruncie rzeczy chciałbym wpierw projekt ustawy skonsultować społecznie, nim pójdzie do prac legislacyjnych.

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Idziemy w ilość czy w jakość?

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

JCKW Franz Joseph von Habsburg
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Ordery

Kriegsmarine

Nieprzeczytany post autor: Franz Joseph von Habsburg »

Cóż... w jedno i drugie. Orderów ma być osiem, więc dużo, tyle że...

• Dwa z nich dwa będą przyznawane automatycznie za przynależność do Domu Panującego (w praktyce jeden, bo drugi to żeński).

• Dwa kolejne będą dostępne tylko dla szlachty - żeby coś jeszcze zostało po samym nadaniu szlachectwa :-).

• Kolejne dwa wraz z odznaczeniem oznaczać będą nobilitację bądź nadanie konkretnego tytułu szlacheckiego do barona włącznie (a także tytułu honorowego tajnego radcy, w najwyższym stopniu). Jeden z tych orderów zyska trochę nowe znaczenie, którego - odnoszę wrażenie - do tej pory brakowało. Rozważam w ogóle połączyć nobilitację i przyznawanie kolejnych tytułów z przyznaniem jednego z tych orderów.

• Kolejny order jest najbardziej "demokratyczny" i nie nobilituje, aczkolwiek pomyślałem w związku z tym, by nieco dopełnić jego znaczenie i przeznaczyć go także dla obywateli państw obcych w uznaniu ich zasług międzynarodowych.

• Ostatni z orderów to order wyłącznie kobiecy, podobny do poprzedniego, także chciałbym przeznaczyć go dla obywatelek państw obcych w uznaniu ich zasług międzynarodowych.

Medali nie planuję zbyt wiele, na pewno chciałbym, by pojawiły się krzyże i medale zasługi (cywilny, wojskowy; krzyże i medale osobno), medal waleczności, medal wojenny. Myślę też o medalu straży ogniowej dla osób, dzięki którym udało się zapobiec jakiejś katastrofie, np. informatycznej w naszym przypadku.

Dalej odznaczenia - na pewno chciałbym, by pojawiła się odznaka honorowa za dzieła sztuki i umiejętności, odznaki za długą służbę (może raczej przerobię je na odznaki za ilość postów), może też odznaka Elżbiety Teresy dla oficerów-weteranów (aż mi się przypomniał Edmund von Rabl, choć @Walter Erich Jorg też brał udział w działaniach przeciw Ciprofloksji...), raczej pominę np. odznakę honorową Czerwonego Krzyża, bo trochę nie miałaby sensu.

Także - na bogato, ale też wszystko będzie mieć swoje przeznaczenie :-).

Żeby nie było za mało, planuję oczywiście dopisać tytuły szlacheckie, w tym tryb ich nadawania i ewentualnego odbierania (oby nigdy nie nastąpiło). Do tego chcę dodać tytuły honorowe nadawane osobom fizycznym, jak np. wspomniany wyżej tytuł tajnego radcy (muszę jeszcze się zastanowić nad innymi tytułami), ale i osobom fizycznym bądź prawnym, jak znany z pewnością amatorom wódki Baczewski tytuł Cesarskiego i Królewskiego Dostawcy Dworu, stanowiącego jednocześnie pewien znak jakości; zresztą chciałbym też usankcjonować możliwość dodawania "c. i k. uprzyw." do nazw przedsięwzięć. Chciałbym także zostawić pewną swobodę i dopuścić nadawanie dowolnego tytułu ad hoc - czasem rzeczywistość nas zaskakuje, a to przecież jest bardzo dobry sposób na uhonorowanie osób nietuzinkowych.

To sobie zostawiam na koniec :-).

(-) KAdm Franz Joseph Ehzg von Habsburg

Obrazek

Heinz-Werner Grüner
Awatar użytkownika
Reakcje:

Kto to?

Landstreitkräfte

Dobra robota! Tutaj nie ma co się rozwijać, ale sama idea jak zawsze powinna się podobać. Niektóre dość innowacyjne, ale to baaaardzo dobrze. Nie bądźmy sędziwymi dziadkami, tylko rozwijającą się i "POSTĘPOWĄ" ( :) ) mikronacją. Będzie kontrolowane. ;)

(-) Heinz-Werner Grüner

Obrazek

ODPOWIEDZ Podgląd wydruku

Wróć do „Rajdowe Mistrzostwa Austro-Węgier”